IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращите земеделци планират да удължават времето на пътните блокади всеки ден

Зърнопроизводителите не са съгласни с предложението да доказват финансовите си загуби, за да получат подпомагане

15:11 | 06.02.24 г. 3
Снимка: БГНЕС/ НАТАША МАНЕВА
Снимка: БГНЕС/ НАТАША МАНЕВА

Земеделски производители от цялата страна протестираха днес, блокирайки с тежка техника над 80 пътни точки в страната. Те отхвърлиха предложените от правителството мерки в подкрепа на сектора, сред които възможността зърнопроизводителите да получават подпомагане заради понесените щети от безмитния внос на украинска продукция, стига да могат да докажат загубите си чрез подаваните в НАП данъчни декларации

Протестиращите фермери планират времето на пътните блокади да се увеличава всеки ден до удовлетворяване на исканията им, но без да спират движението през уикенда.

Според Българската аграрна камара са необходими нови изчисления и анализи от страна на Министерството на земеделието и храните за компенсациите на българските земеделци заради загубите, свързани с безмитния украински внос, високата себестойност на продукцията, климатичните и икономически условия, както и изискванията на европейската зелена сделка.

По-рано през деня в продължение на два часа беше спрян достъпът до магистрали, блокирани бяха основни пътища и гранични контролно-пропускателни пунктове. Ограничено беше движението между Разград и Русе, затворени бяха отделни подстъпи към магистрала „Тракия“. Блокирано беше движението и на различни места по главния път София-Варна. Блокиран от протестиращите беше и пътят Ямбол-Сливен. В Монтанско беше затворено движението по международния път Е-79, както и пътя за Лом и Козлодуй. Преграден беше пътят за „Дунав мост-2“ при Видин. Протестите се отразиха още на движението в Кюстендилско, край Пазарджик и Хасково.

Източник: НАЗ Източник: НАЗ

Сред исканията на протестиращите са незабавни мерки за овладяване на кризата в земеделието и оставката на ресорния министър Кирил Вътев, който според тях е довел до разделение между земеделските производители.

В понеделник вечер премиерът Николай Денков направи изявление, в което каза, че нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г. е необяснимо. Той беше категоричен, че правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които могат да се окажат на печалба през изминалата година - нито с държавни, нито с европейски средства.

Освен това Денков използва данни от НАП като пример за това, че зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори за последните няколко години. „Дали през 2023 секторът е на загуба, предстои да стане ясно от финансовите отчети на производителите“, каза той. „Няма никакви основания за тези протести“, заяви още министър-председателят. По думите му не е случайно това, че те се правят преди предстоящата ротация в кабинета.

„Няма да се съгласим с предложената от Министерски съвет методика за подпомагане. Тя не е приемлива за нито един производител в България", каза по-рано днес пред БНР Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

„Годишното приключване започва след първи март. Гоним експедитивност и подпомагане в момента, а не напред във времето. Второ – целим подпомагане на всички стопани, които са реални производители, а тук има голяма опасност да се подпомогнат такива, които са в сивия сектор“, каза още той. Според него методиката е измислена с цел да забави подпомагането. По думите на Проданов данъчната загуба в земеделието е „изключително абстрактно понятие, защото стопанската и финансовата година не са едно и също нещо“.

„Това, което се предлага от правителството за чувствителните сектори – 150 млн. лв., е с около 30 млн. по-ниско подпомагане в сравнение с миналата година. Второто недоволство е за доказването на загуби. Има много специфики, особено от малките стопанства, които много трудно оформят своя финансов резултат в данъчните си декларации", каза пред Bulgaria ON AIR председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Той подчерта, че за неговата организация оставката на земеделския министър не е на дневен ред.

„Надявам се да стигнем до разумно решение. Ние предложихме двуразово изплащане на средствата за зърнопроизводството, стига те да са в пълния им размер", добави той.

По-късно днес парламентарната комисия по земеделие ще проведе изнесено заседание, за да обсъди мерките за преодоляване на кризата в сектора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

3
rate up comment 13 rate down comment 1
OHЯ
преди 2 месеца
Крайно време е да бъде сложен таван на субсидията ! Така зърнената мафия ще миряса ! На тази същата мафия , дето украинското зърно и беше проблем , но не и плодовете , и зеленчуците внасяни от Турция , Египет , и други недоразвити !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 5
evlogi
преди 2 месеца
Дочуто вчера от анонимен фермер:."2021 и 2022 г доста захлебихме. Аз заделих резерви и покрих щетите, ще се спася. Но някои изпукаха парите и сега нямат нищо..." И сега ние трябва да спасяваме тия, дето изпукали всичко.А аз лично познавам един мазен нагъл тип ,който миналата година, докато минавал край Мото Фое, си харесал един пикап за 185 бона и си го купи на другия ден.Призовавам правителството да не отстъпва.Крайно време е зърнарите да бъдат сложени на мястото им
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 0
khao
преди 2 месеца
пуснете полицаите от протеста срещу БФС, моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още