IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Земеделци обявиха безсрочни протести, започват да блокират пътища от 6 февруари

Зърнопроизводителите имат пет основни искания към кабинета, а правителството настоява те да докажат загуби за 2023 г., за да получат помощи

19:43 | 05.02.24 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обяви безсрочни протести, считано от вторник, 6 февруари 2024 г.

Стопаните ще блокират възлови пътища в цялата страна в периода от 10 до 12 часа, посочва се в съобщение на организацията.

Зърнопроизводителите настояват държавата да преразгледа разпределението на помощите и бюджетите в земеделието, за да се възпрепятстват масови фалити в сектора, както и да даде ясни гаранции за  законодателни промени, с които да се постигне устойчивост на сектора.

В съобщението се подчертава, че с всеки ден стопаните ще увеличават времето на протестните действия, освен в почивните дни, когато няма да се блокират пътища в интерес на гражданите. Те поддържат пет основни искания.

Първото е включване на основните пет култури в сектор „Зърнопроизводство“ (пшеница, ечемик, царевица, слънчоглед, рапица) в държавната помощ „Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна“ за 2024 г., без това да повлияе върху подпомагането за другите сектори.

Второто искане е свързано със законодателни промени, вкл. улесняване процеса на доброволно споразумяване за комасирано ползване на земеделските земи, регламентиране сключването на дългосрочни договори при наемане/арендоване на земеделска земя, приемане на държавен механизъм за регулация на рентните плащания, основани на добив и продажни цени, приемането на закон за браншовите организации в земеделието и за селскостопанските кооперативи, определяне на напояването като стратегически национален приоритет  и предприемане на мерки за подобряване на поливното земеделие.

Третото искане е свързано със защитата на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна. Четвъртото е за облекчаване на екологичните изисквания и зелените правила, а петото – отстояване на европейско ниво за изравняване на субсидиите със западноевропейските земеделски производители.

Кабинетът иска стопаните да докажат загуби

На брифинг във връзка с обявените безсрочни протести премиерът акад. Николай Денков коментира, че единственият въпрос, по който кабинетът и стопаните имат разногласия, е това зърнопроизводителите да докажат загуби за миналата година, за да им се отпуснат помощи.

„Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загуби е необяснимо“, коментира той.

Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които може да се окажат на печалба – нито с държавни, нито с европейски средства, защото това противоречи на икономическата логика, правилата и правата и интересите на хората, подчерта Денков.

Той цитира данни на Националната агенция за приходите (НАП), според които зърнопроизводството е един от най-печелившите сектори през последните няколко години. За 2018, 2019 и 2020 година декларираната печалба е между 900 млн. лева и 1 млрд. лева. За 2021 година печалбите скачат на 2 млрд. лева, а за 2022 г. се декларирани 3 млрд. лева, коментира премиерът.

Той допълни, че предстои да видим от финансовите отчети дали през 2023 г. секторът е на загуба.

Николай Денков подчерта, че аграрният сектор е приоритетен за правителството. През 2023 г. секторът е получил общо над 3 млрд. лева европейско и национално финансиране.

Премиерът допълни, че проблемите от 30 години насам не могат да бъдат решени в рамките на няколко месеца. „Набелязали сме промени, които да се правят в законите. Подкрепяме исканията за облекчаване на екологичните ограничения и те вече се чуват и от Европейската комисия“, каза той.

Според него няма основания за протести от стопаните и не е случайно, че демонстрациите се правят малко преди ротацията в управлението. Той допълни, че кабинетът очаква диалогът да продължи, за да се уточни нов меморандум за съвместни действия, чийто основи са договорени в неделя. Всеки ден в протести забавя възможността да подпомогнем онези, които са в нужда, предупреди Николай Денков.

Що се отнася до исканията за оставка на земеделския министър Кирил Вътев, Николай Денков посочи, че не вижда смисъл от неговото отстраняване. Дали Вътев ще остане на поста си след ротацията, в екипа на Мария Габриел, Денков отказа да коментира, защото не са приключили всички разговори, свързани с ротацията.

Министър Вътев коментира на брифинга, че зърнопроизводителите днес не са дошли с ясни искания при него, а са казали „искаме ти оставката“. Той посочи, че ако премиерът и вицепремиерът Мария Габриел му я поискат, „ще я подам с облекчение“.

Вътев отрече обвиненията, че се дължат пари на стопаните. От 2 януари досега Министерството е намерило пари и за плодове и зеленчуци, и за животновъдство, и за зърнопроизводство, подчерта той. Премиерът допълни, че са изпълнени и всички искания, договорени с меморандума при протестите през 2023 г.

България възразява срещу опростяването на износа на слънчоглед от Украйна за страната ни

Междувременно Министерството на земеделието и храните разпространи съобщение, в което се посочва, че министър Кирил Вътев е възразил с писмо до първия заместник министър-председател и министър на икономиката на Украйна Юлия Свириденко срещу решение на украинското правителство за опростяването на износа на слънчогледово семе за България.

Информация за взетото решение е публикувана на 2 февруари 2024 г. на интернет страницата на Министерството на икономиката на Украйна. В информацията се посочва, че Република България се е съгласила да бъде либерализиран лицензионния режим за износ от Украйна на този продукт.

В съобщението на българското агроминистерство се подчертава, че с България не са водени разговори за каквато и да е либерализация и опростяване на лицензионния режим за внос в страната ни за слънчогледово семе от Украйна.

Вътев изразява безпокойство, че от началото на въвеждането на лицензионния режим за износ на украинска продукция, без одобрение и без да има постъпило искане за издаване на лицензи, по информация на Агенция “Митници“ от Украйна в България са внесени 37 934 т. черен маслодаен слънчоглед. В тази връзка той настоява за реално издаване на лицензи за вноса на украинска пшеница, царевица, слънчоглед и рапично семе.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още