IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермери искат гаранционен фонд за финансиране на земеделски стопани

Българският фермерски съюз отправя осем предложения за сектора, сред които преразглеждане на Зелената сделка и на еврорегулации

17:45 | 23.01.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Създаването на гаранционен фонд от държавата към банковите институции за краткосрочно, оборотно финансиране за земеделски стопани поискаха от Българския фермерски съюз. В становище, изпратено до медиите, от организацията формулират осем предложения към властта, свързани с развитието на земеделския сектор.

Преди ден премиерът Николай Денков и министърът на земеделието Кирил Вътев проведоха среща със земеделски производители, по време на която са обсъдени проблемите със сектора. По време на срещата са обсъдени нуждата от ликвидност, нуждата от подкрепа за МЗХ по отношение на законови промени и проблеми, свързани с отстояването на българската позиция в ЕС. Срещата беше провокирана от заявената от земеделците стачна готовност заради затрудненията в сектора, въпреки че за тази година предвидените земеделски помощи са с 500 млн. лв. повече. Очаква се на повторна среща следващия вторник да се представят окончателни решения по темата.

Сред другите предложения на Българския фермерски съюз са извършването на анализ на сектора, на база на който да се конкретизират потребностите на земеделските стопани и така да бъде адаптирана националната политика, съвместно със заинтересованите страни.

Организацията призовава за компенсиране на загубите на земеделските производители заради вноса на евтина земеделска продукция от Украйна, както и заради сътресенията на международните пазари и промените в климата, чрез отпускане на държавна помощ, съгласно рамката за държавни помощи, която позволява до 280 хил. евро на стопанство и до 2,5 млн. евро за малки и средни предприятия в хранително-вкусовата промишленост и индустрия.

Фермерският съюз настоява и за намаляване на финансовата тежест от страна на държавата, чрез намаляване на тол таксите за превоз на земеделска продукция; намаляване на таксите за фитосанитарен контрол за износ на земеделска продукция; намаляване на акциза върху горивата за производство на земеделска продукция.

Сред исканията на организацията е и приемане на решение на национално и европейско ниво за дерогация на правилата по ДЗЕС 6, ДЗЕС 7 и ДЗЕС 8 и предоставяне на гратисен период от две години без санкции за земеделските стопани и възможност за анализ в този двугодишен период за въздействието от прилагането на съответните стандарти за добро земеделско и екологично състояние. ДЗЕС 6 засяга минималната почвена покривка, ДЗЕС 7 е свързано с ротацията на културите върху обработваема земя, а ДЗЕС 8 се отнася до минималния дял от обработваема земя, предназначен за непроизводствени нужди, с който се цели подобряване на биоразнообразието в земеделието.

Земеделската организация предлага още българското производство да се защитава като приоритет за националната сигурност чрез въвеждане на по-строги правила и мерки за контрол на продуктите, пускани на пазара в цялата производствена верига от фермата до трапезата. Друго от исканията е свързано с преразглеждане на прилагането на Зелената сделка заради „националните особености“ на българското земеделие. Организацията призовава и за яснота, прозрачност и публичност на административните правила в сектора.

Преди ден стана ясно, че Европейската комисия ще предложи мерки за допълнителна защита на държавите, граничещи с Украйна, във връзка с украинския безмитен внос. Очаква се мерките да предвиждат възможност за спиране на вноса, ако пазарът на дадена държава бъде залят със стоки от страна, която не е член на ЕС. Причина за предложението е неравномерното въздействие на вноса на украинска селскостопанска продукция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:45 | 23.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още