IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Караколев: Вече всички земеделски сектори са застрашени от войната в Украйна

Украйна не спазва европейските регулации в производството, твърди съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация

14:32 | 22.01.24 г. 1

Българската аграрна камара ще настоява за разширяване на държавната помощ заради войната в Украйна, за законодателни изменения и адекватни политики в сектора на земеделието. Това съобщи в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Симеон Караколев, основател и съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация преди днешната среща с представители на бранша с министър-председателя Николай Денков, вицепремиера Мария Габриел и министрите на финансите Асен Василев и на земеделието Кирил Вътев.

„В момента няма почти никаква търговия на зърнени продукти, зърното стои по складовете, а след няколко месеца идва нова кампания. Няма реализация, а цените са под себестойност. До преди половин година можеше да говорим, че без зърнопроизводството секторите бяха зле, сега вече и зърнопроизводството минава в графата "зле"“, коментира той.

За сравнение, Караколев посочи, че по-рано определен процент от реколтата е бил продаван преди края на годината, в момента този дял не е достигнат, а няма и фючърсни договори. „При слънчогледа почти няма търсене, а там цените са изключително ниски“, пазкри той.

Представителят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация предупреди, че като голяма заплаха за производителите се очертава бъдещото пълно либерализиране на пазара с Украйна, която е в топ 3 като източник на земеделски стоки в Европа.

"Имаме един много голям конкурент, който до момента не е участвал толкова активно на пазара. Опасенията са, че украинска продукция буквално ще залее нашите пазари. Украйна не спазва европейските регулации в производството на почти нита една култура, не само в зърнопроизводството – нито в животновъдство, нито в плодове и зеленчуци", отчете Симеон Караколев.

Той напомни, че сегашните изисквания на зЗелената сделка допълнително оскъпяват продукцията на европейските земеделци, а Украйна не спазва тези ограничения за използването на земеделски препарати като хербициди и пестициди, които са вредни за здравето на потребителя.

Представителят на животновъдната асоциация добави, че няма официални европейски анализи за използването на забранените препарати в украинския внос, досега не са и поръчвани от ЕС.

Караколев е убеден, че макар Украйна да не изнася всякакви продукти, нелегалният внос засяга всички сектори на българското земеделие. „Вносът на украинско сухо мляко под етикета на "произведено в ЕС" влияе пряко на изкупните цени в България, което в крайна сметка затруднява целия сектор на животновъдство в страната. Не може да се прецизира колко голям е този внос, но цените са със 70% и повече процента по-евтини от произведената в България стока“, даде пример той.

Каква е изкупната цена на кравето мляко в момента у нас и колко струва украинско сухо мляко, което някои производители вкарват в млечните продукти? Кога ще е готов правителственият доклад за най-пострадалите сектори в земеделието? Ще вземе ли предвид той анализите на браншовите организации? На колко възлиза субсидията в земеделието? Какви са ползите от сдруженията за земеделските производители и повече за специалната линия за финансиране за фермери от Българската банка за развитие може да разберете, ако гледате видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:32 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Гошогошев
преди 3 месеца
А така де ,я сега пак "Хто не скаче, той москаль"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още