IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков предложи нов меморандум на земеделците с опростен отчет за загубите през 2023 г.

Новото предложение е изготвено, за да се разпределят средствата правилно, без да се подпомагат печеливши бизнеси

17:11 | 06.02.24 г.
Снимка: БГНЕС/Антон Станков
Снимка: БГНЕС/Антон Станков

Опростен механизъм за оценка на финансовите резултати на зърнопроизводителите предложи премиерът Николай Денков по време на брифинг от Министерския съвет относно исканията на протестиращите земеделци.

Един от поводите за днешните протести е заявлението на правителството, че средства за подпомагане на зърнопроизводителите ще бъдат отпускани само при доказване на реални загуби през 2023 г., но според засегнатите фермери това предложение цели единствено да забави подпомагането.

„За да разпределим средствата правилно, без да подпомагаме печеливши бизнеси, имаме следното предложение: готови сме да приложим опростен механизъм за оценка на финансовите им резултати, за да ускорим процеса и стопанствата да получат допълнителни субсидии възможно най-скоро“, каза Денков. Опростената оценка за доказване на преки разходи за оперативна дейност ще включва: труд, рента, разход за семена, тор, препарати и услуги. Средствата ще бъдат отпуснати след получаване на нотификация от ЕК.

Денков подчерта, че средствата ще бъдат само за стопанствата, които са били на загуба през 2023 г.

„Единственият начин да излезем от тази ситуация е да се разберем как да бъдат подпомогнати земеделските производители, които имат нужда от помощ, а не да се раздават средства на калпак“, каза той.

„Земеделците имат пълната подкрепа на правителството и това не са само думи. Исканията им са справедливи, имаме единомислие и вече се подготвят 7 законопроекта, които са в много напреднал стадий“, каза Денков. Пет от тях ще бъдат представени за обществено обсъждане през февруари и март, като по тях вече се работи със съответните браншови организации.

Сред предложенията на премиера е и правителството да преговаря с ЕК и земеделските производители по исканията им за промени на зелените мерки. Той посочи, че по някои от тях вече има развитие на европейско ниво. По-рано днес стана ясно, че Брюксел се отказва от плана да намали употребата на пестициди наполовина

Денков изрази и подкрепата си към производителите срещу опитите за пълно освобождаване на вноса на слънчогледово семе от Украйна за България, като посочи, че земеделският министър Кирил Вътев вече е изпратил писмо до украинския си колега по тази тема.

„Всеки ден, който преминава в протести и блокади, вместо в преговори и подготовка на споразумението, и реализацията на точките на новия меморандум, забавя момента, в който нуждаещите се от тази помощ ще я получат. Неизбежно забавяне ще има и докато получим нотификация от Европейската комисия за новите мерки, които предлагаме“, каза Денков.

Той, заедно със ресорния министър Кирил Вътев, ще очаква представителите на земеделските организации в сряда (7 февруари) в 18.00 ч. за споразумение по всички точки от новия меморандум.

Запитан за исканата от протестиращите негова оставка, Вътев, който също взе участие в брифинга, заяви, че за него не е проблем да я подаде, но на политически натиск, налаган по такъв начин, не е коректно да се откликва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:15 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още