IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Испански фермери: Оризът за паеля може да изчезне

Причината според тях е в забраната на ЕС за използване на пестицид срещу гъба, засягаща ориз Бомба

17:06 | 08.02.24 г.
Снимка: Pixabay.com
Снимка: Pixabay.com

Сорт испански ориз, който традиционно се използва за приготвяне на паеля, е застрашен от гъба, след като Европейският съюз забрани пестицид, на който фермерите са разчитали. Това е още един пример как екологичните правила на блока гневят производителите, пише Ройтерс.

Производителите на ориз в област Валенсия заявиха, че реколтата им от arroz bomba, или ориз Бомба, сорт, който се отглежда почти изключително в Испания, е намаляла наполовина спрямо средното 10-годишно равнище през 2023 г. в резултат на гъбата Pyricularia, която причинява болест по ориза.

Оризът Бомба „е много вероятно да изчезне“, коментира Мигел Мингет, оризов фермер в природен парк Албуфера във Валенсия. „Реколтата ни ще бъде изгубена заради регулациите“, допълва той.

В същото време големи износители като Бразилия, Индия и Камбоджа използват широко пестицида, за да защитят собствената си реколта.

Фермери в Европа организират гневни протести срещу ЕС заради ограниченията, които според тях дават предимство на външни конкуренти. Испанските фермери протестират в цялата страна тази седмица.

Сблъсъците показват затрудненията на ЕС да помири стремежа си към устойчивост с целта си да стане по-самодостатъчен в производството на храни на фона на нарушените вериги за доставка.

Европейската комисия беше принудена да направи отстъпление, след като във вторник предложи оттегляне на плана на ЕС за намаляване наполовина на използването на пестициди.

През 2018 г. ЕС спря да разрешава употребата на трициклазол, тъй като счете, че той може да е вреден за човешкото здраве.На пестицида се разчиташе от 40 години за борба с гъбата, която засяга ориза Бомба в оризищата в Испания, казват фермерите.

Това, което може би гневи най-много фермерите, е, че ЕС все още позволява във вноса да има малки следи от пестицида.

„Има едни правила за Европа и други за производителите навън“, казва Емилио Гонсалес, преподавател във факултета по земеделие и горско инженерство към университета в Кордоба.

Вносните стоки трябва да спазват нива на остатъци, определени от ЕС, заяви говорител на екипа на Европейската зелена сделка. Тези нива „гарантират, че продуктите са безопасни за потребление от хората“, допълват те.

Фермери в Албуфера все още могат да използват поне два други пестицида, за да защитят оризовата си продукция от гъбата.

Спадът на производството на ориза Бомба е довел до удвояване на цената му за три години, като сега килограмът струва над 5 евро в магазините на вериги като Carrefour или Ahorramas.

Най-голямата верига супермаркети в Испания Mercadona потвърди недостига през последните месеци, но допълни, че „доставките постепенно се възстановяват в почти всичките ни магазини в Испания“.

За разлика от другите сортове, оризът Бомба е популярен за готвене на паеля – оризовото ястие, което най-обичайно се приготвя със заешко, пилешко, зелен боб и масло, защото „се разтяга като акордеон“ при загряване. Това означава, че е трудно да бъде приготвен, казва Рафаел Видал, известен готвач на паеля, който води курсове по приготвяне на ястието в ресторанта си близо до Валенсия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още