IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фермер: Зърнопроизводители прокарват своите искания, а останалите браншове загиват

Едно от резонните искания на протеста е да се вдигне категорията на труд на земеделците, каза Петър Петров

16:42 | 06.02.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Едрите зърнопроизводители прокарват своите искания, а не исканията на останалите браншове. Това каза Петър Петров, фермер, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Не може да има обединение в целия земеделски сектор дотолкова, доколкото защитата на нашите интереси като животновъди, зеленчукопроизводители, овощари и т. н. минава през накърняване на интересите на зърнопроизводителите, особено на едрите зърнопроизводители. Вие виждате как в голяма част те прокарват своите искания, а не исканията на останалите браншове, а ние просто загиваме, това е истината“, каза Петров.

Той посочи, че често в медиите се говори за това как за земеделие се дават милиарди, но много често се цитират грешно цифри, като за пример даде бюджета по програмата „Развитие за селските райони“, който не отива само за фермерите, но и за пътища и др.

Относно земеделските протести, той посочи, че този път исканията трябва да бъдат поднесени по друг начин.

„Предишния път за мен и мои колеги беше обидно искането в меморандума да бъде вдигната горната граница за украинската помощ и респективно хора, които са взимали 250 хил. евро само по тази мярка за една календарна година, искаха да взимат още и границата беше вдигната на 280 хил. лв. Мярката засегна 112 стопанства, които бяха комплектовани в десет свързани групи от хора. Това е нещо, което не бива да допускаме този път“, каза Петров.

Според него в момента държавата не смята, че трябва да се работи върху т.нар. приоритетни сектори. Той отбеляза, че има сериозни проблеми с поземлените реформи, ползването на земи, собствеността им и отдаването под наем на общинските и държавните поземлени фондове.

Сегашната 2024 г. се очертава за сектора по-трудна от предходните години, смята Петров.

„В огромна част от секторите има проблеми с работната ръка, хората очакват много високо възнаграждение, което ние реално не можем да изкараме“, каза той и допълни, че много стопанства стават семейни, което допълнително изхабява фермерите.

„Тук трябва да вметнем едно от исканията, които са абсолютно резонни на протеста – да се вдигне категорията на труд на хората, занимаващи се със земеделие и животновъдство, и да бъдат пенсионирани в горна категория.“

Целия коментар гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:42 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още