IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зърнопроизводител: Разделението в земеделския сектор е още от 2010 г.

Според него организациите, които продължават да протестират, го правят, за да се легитимират, но нямат аргументи за оставката на министъра

12:27 | 12.02.24 г.
Снимка: БГНЕС/Иван Янев
Снимка: БГНЕС/Иван Янев

Предстои днес да бъде подписано споразумението между протестиращите земеделски производители и правителството, но част от организациите в сектора продължават да протестират и днес. Според Радослав Христов от Националната агенция на зърнопроизводителите разделението в бранша е започнало още през 2010 г., а част от организациите продължават със стачните действия, за да се легитимират.

Пред БНР той заяви, че разделението е направено целенасочено по времето, по което министър на земеделието беше Мирослав Найденов.

„След това разделение оттам нататък до ден днешен 100% обединение няма. Формираха се две групи – на Митко Зоров, Венци Върбанов и групата на Националната асоциация на зърнопроизводителите", каза Христов.

„Които протестират тази седмица, всичките са яхнати от тези двамата и употребени по отношение на това какви са им исканията. Тяхното искане е едно единствено – тъй като лобизмът в МЗХ приключи, искат да махнат сегашния министър, за да могат да си върнат статуквото, каквото беше преди. Нямат никакви аргументи по отношение на това, което искат", коментира Радослав Христов.

Според Христов Закон за браншовите организации с ясни критерии за това кой е национално представен и има право да представлява сектора и кой не, би решил проблема с неяснотата относно протестиращите организации.

Христов смята, че в момента голяма част от организациите протестират, за да се легитимират и да се покажат като по-големи и национални. По думите му при тези организации нещата не са изчистени и има разнобой на едни и същи хора от един и същи сектор по отношение на исканията им.

Христов не очаква изненади относно подписването на днешното споразумение с правителството.

„Когато имаш сложени искания на масата, не могат да бъдат на 100% удовлетворени. Когато и двете страни са еднакво неудовлетворени, тогава има договореност и се подписва това споразумение“, каза той.

Протестите започнаха на 6 февруари заради недоволство в земеделския сектор по отношение на финансовата помощ заради загубите, причинени от украинския внос, и заради искания за законови промени в сектора. Зърнопроизводителите, които досега не получаваха подкрепа заради последиците от войната в Украйна, поискаха също да бъдат включени в схемите за подпомагане. Премиерът Николай Денков и земеделският министър Кирил Вътев обявиха, че такава помощ ще бъде предоставена, но само на тези стопани, които докажат загуби

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 12.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още