IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

EK направи още една отстъпка пред исканията на земеделците

Изискванията за поддържане на необработваеми площи в земеделието отпадат за една година

14:18 | 13.02.24 г. 2
Снимка: Pier Marco Tacca/Getty Images
Снимка: Pier Marco Tacca/Getty Images

Европейската комисия официално прие нова регулация, която дава възможност за частично изключение от изискванията към земеделците за поддържане на определен процент необработваеми площи, става ясно от съобщение в сайта на Комисията.

Решението влиза в сила със задна дата от началото на тази година и ще важи до 31 декември. То е отговор на призивите на земеделските производители за по-голяма гъвкавост по отношение на зелените регулации.

Промяната допуска за тази година земеделците да не оставят 4% от площите си незасети, а ако желаят, да отглеждат там ограничен брой растения. За фермери, които засаждат съответната площ с азотофиксиращи култури като леща, грах и бакла, или междинни култури, ще се счита, че са изпълнили изискванията по т.нар. ДЗЕС 8 – един от стандартите за добро земеделско и екологично състояние. ДЗЕС 8 се отнася до поддържането на минимален дял земеделска земя от 4%, предназначена за непроизводствени площи или обекти, включително земя, оставена под угар.

За да получат субсидии, европейските земеделци трябва да отговарят на набор от изисквания, сред които са и девет стандарта, свързани с околната среда и климата. Искането за дерогация от стандартите ДЗЕС 7 (Ротация на културите или други практики, целящи запазването на почвения потенциал като диверсификация на културите) и ДЗЕС 8 е сред исканията и на българските, и на европейските протестиращи земеделци.

Взетото решение дава възможност на държавите членки да променят схемите си за подкрепа на земеделските производители, като вземат предвид новите условия, при които те също отговарят на стандарта ДЗЕС 8, и да уведомят ЕК в най-кратък срок. 

Държави членки, които искат да кандидатстват за дерогация на национално ниво, трябва да уведомят Комисията в 15-дневен срок от въвеждане на регламента в действие, така че фермерите да бъдат известени колкото се може по-бързо.  

Предложението на Комисията е внимателно калибрирано, така че да осигури точния баланс между предлагането на подходящо облекчение и гъвкавост на фермерите, които се сблъскват с многобройни предизвикателства, и защитата на биологичното разнообразие и качеството на почвата, посочват от ЕК.

„Само ако нашите земеделци могат да се прехранват от земята си, те ще инвестират в бъдещето. Единствено ако постигнем целите си за климата и околната среда, фермерите ще могат да продължат да се прехранват от земята си“, каза президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Тя посочи, че Комисията скоро ще оправи нови предложения, за да облекчи натиска, на който са подложени европейските фермери.

Според еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски решението отразява необичайните обстоятелства, пред които са изправени европейските земеделци и демонстрира, че „Комисията чува, ангажира се и отговаря на тези нужди в реално време“.

Това е поредна отстъпка на екологичната програма на ЕС за успокояване на напрежението в земеделския сектор в съюза, след като Брюксел се отказа и от плана да намали употребата на пестициди наполовина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:18 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

2
rate up comment 12 rate down comment 2
wart
преди 2 месеца
Тая кривокрака проклета лицемерна усойница проклета коятo разрушава ЕС икономика . Срещу тая корумпирана има 11 заведени дела?(преди когато е заемала Висши длъжности и постове за корупции ) но Америка е забранила да бъдат разгледани тъй като тя е назначена и служи на интересите на Задокеанският господар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 1
Tikva007
преди 2 месеца
*Комисията чува, ангажира се и отговаря на тези нужди в реално време Това е поредна отстъпка на екологичната програма на ЕС за успокояване на напрежението в земеделския сектор в съюза, след като Брюксел се отказа и от плана да намали употребата на пестициди наполовина.* - Странна практика - ЕК първо се изссирра на масата, а после се оглежда и реагира на протестите на околните, че столовата не е ккеннефф?! Очевадно, че тази комисия не е от същия свят, в който живеят фермерите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още