IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България ще се възползва от дерогацията на ЕК за необработваема земя

Мярката е валидна за 2024 г. и предоставя по-голяма гъвкавост на земеделските стопани

11:27 | 20.02.24 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България ще се възползва от възможността за дерогация за 2024 г. по отношение на прилагането на Стандарта за добро земеделско и екологично състояние на земята № 8, който засяга минималния дял от земеделска площ, предназначен за непроизводствени площи или обекти (ДЗЕС 8), съобщават от Министерството на земеделието и храните. Ведомството е изпратило нотификация до Европейската комисия.

Дерогацията е валидна за годината на заявяване – 2024 година.

Стандартите за добро земеделско и екологично състояние представляват набор от европейски правила за опазване и подобряване на околната среда и климата. Земеделските стопани следва да спазват изискванията на тези стандарти в своите стопанства, за да получат финансово подпомагане според Общата селскостопанска политика (ОСП).

Вследствие на земеделските протести, обхванали цяла Европа, на 12 февруари ЕК допусна възможност за предоставяне на дерогация по отношение на ДЗЕС 8 за 2024 г. Конкретният стандарт предвижда отделяне на минимален дял от поне 4% от обработваемата земя на ниво стопанство за непроизводствени площи и елементи, включително земя, оставена под угар и/или култури, които обогатяват почвата с азот, и/или междинни култури. Условието, което ЕК постави, е държавите членки да информиран своевременно Комисията, ако ще се възползват от дерогацията. 

Дерогацията обаче дава по-голяма гъвкавост на стопаните по отношение на площите, като налага по-малко ограничения върху начина, по който земеделските стопани могат да ги използват, така че да се намалят загубите на приходи, като заедно с това се осигурят и съответните екологични ползи.

Промяната допуска за тази година земеделците да не оставят 4% от площите си незасети, а ако желаят, да отглеждат там ограничен брой растения. За фермери, които засаждат съответната площ с азотофиксиращи култури като леща, грах и бакла, или междинни култури, ще се счита, че са изпълнили изискванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 20.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Земеделие виж още

Коментари

Финанси виж още