IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владислав Илиев: Творби с авторството на AI ще са предизвикателство за артистите

Ще изчезнат ли креативните индустрии, коментира визуалният артист

22:00 | 13.03.24 г. 1

Пренасищането с произведения, създадени чрез инструменти с изкуствен интелект (AI), ще стане много голямо и ще представлява предизвикателство за артистите да покажат на обществото кое е истинско изкуство. Този коментар в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria направи визуалият артист Владислав Илиев.

„Но ако AI генерирани произведения предизвикват същите емоции, няма да е проблем да бъдат възприемани като изкуство“, посочи той.

Според Илиев изкуственият интелект отива отвъд идеята за "автор" в обществото. По думите му за момента AI e просто изпълнител на идеята на артиста, но очаква в бъдеще това да се промени. Той смята, че AI инструментите спестяват много време на артистите и се използват много често в креативните индустрии. „Може да обучите един модел във вашия стил и може да си спестите хиляди часове в експериментиране с различни комбинации“, добави той.

Владислав Илиев е на мнение, че ако човечеството приеме, че автор може да бъде и машина, може да си реши много проблеми, и да стигнем различен еволюционен период в изкуството. „Изкуството се разказва от човека, единствено и само. Да вземем театъра – там няма как машината да поеме този разказ, ние имаме нужда от това разказване“, даде пример визуалният артист.

Той прогнозира, че предизвикателство за хората ще бъде да разберат новите светове, създавани от AI, и очаква това да предизвика появата на нова гледна точка към изкуството. "Не се страхувам, че креативните индустрии ще изчезнат. Това разказване, от което имаме нужда, ще се запази. В изкуството нямаме автоматизация", отбеляза Илиев.

Каква може да бъде симбиозата между естествения талант и изкуствения интелект? Какви са ползите и рисковете от АI в изкуството? Какви етични казуси възникват при работа с изкуствен иинтелект?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:51 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 месец
не, няма да изчезнат ... към момента това е невъзможна задача за ИИ. Ако ИИ може да бъде креативен и да има въображение, тогава човека като вид става излишен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още