IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС е близо до въвеждането на Закона за изкуствения интелект въпреки редица опасения

Компании и политици се притесняват, че не е постигнат достатъчен баланс между корпоративните интереси и сигурността

11:05 | 13.03.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз (ЕС) е близо до въвеждането на най-всеобхватните предпазни мерки пред бързо развиващия се свят на изкуствения интелект (AI).

Европейският парламент (ЕП) днес ще гласува Закона за изкуствения интелект – забележителен набор от правила, които при липсата на каквото и да е законодателство от САЩ, биха могли да определят начина, по който AI се управлява в западния свят, пише Bloomberg. Потенциалното приемане на законодателството обаче се случва в момент, в който компаниите се притесняват, че законът отива твърде далеч, а дигиталните наблюдатели смятат, че не е точно обратното.

„Излагаме една обща европейска визия за бъдещето на тази технология: такава, в която AI е по-безопасен и демократичен“, коментира евродепутатът Ева Майдел. „Но също така, надявам се, по-конкурентоспособен – т.е. направен правилно“.

Законът за изкуствения интелект има за цел да отговори на опасенията относно пристрасията, поверителността и други рискове от бързо развиващата се технология. Законодателството ще забрани използването на AI за откриване на емоции на работните места и в училищата, както и ще ограничи начина, по който може да се използва в ситуации като кандидатстване за работа. Освен това ще наложи първите ограничения върху инструментите с генеративен изкуствен интелект, които привлякоха вниманието на света миналата година благодарение на популярността на ChatGPT.

Законопроектът обаче предизвика безпокойство през трите месеца, откакто беше постигнато временно споразумение след продължителна преговорна сесия, проточила се почти 24 часа.

Когато преговорите достигнаха финалната права миналата година, френското и германското правителство се противопоставиха на някои от най-строгите идеи за регулиране на генеративния изкуствен интелект с аргумента, че правилата ще навредят на европейски стартъпи като френската Mistral AI и германската Aleph Alpha. Групи за защита на гражданското общество като Corporate Europe Observatory (CEO) изразиха загриженост относно влиянието, което технологичните гиганти и европейските компании оказват върху оформянето на окончателния текст.

„Това едностранно влияние означава, че изкуственият интелект с общо предназначение беше до голяма степен освободен от правилата и се изисква само да спазва няколко задължения за прозрачност“, пишат в изявление наблюдатели, включително LobbyControl, визирайки AI системите, способни да изпълняват по-широк набор от задачи.

Скорошно съобщение, че Mistral си партнира с Microsoft, предизвика опасения у част от представителите на властите в ЕС. Кай Зенър, парламентарен асистент, който има ключова роля за написването на закона, а сега е съветник на ООН по политиката за AI, написа, че този ход е стратегически умен и „може би дори необходим“ за френския стартъп, но каза, че „законодателят на ЕС е бил изигран отново."

Американски и европейски компании също изразиха опасения, че законът ще ограничи конкурентоспособността на блока.

„С ограничена дигитална технологична индустрия и сравнително ниски инвестиции в сравнение с индустриални гиганти като Съединените щати и Китай, амбициите на ЕС за технологичен суверенитет и лидерство в областта на изкуствения интелект са изправени пред значителни препятствия“, пише Ралука Чернатони, научен сътрудник в мозъчния тръст Carnegie Europe.

Същевременно по време на дебатите беше признато, че все още предстои много работа. ЕС е в процес на създаване на Служба за изкуствения интелект – независим орган в рамките на Европейската комисия. На практика офисът ще следи за изпълнението на закона, като ще има възможност да изисква информация от компании, разработващи генеративен AI, и евентуално да забранява на дадена система да работи в блока.

„Правилата, които приехме в този мандат, за управление на цифровата област, не само Закона за AI, са наистина исторически, пионерски“, коментира Драгош Тудораче, един от водещите автори на закона в парламента. „Но да ги накараме да работят в хармония с желания ефект и превръщането на Европа в дигиталната сила на бъдещето ще бъде изпитанието на живота ни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още