IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Амбициите на ЕС за лидерство в AI регулацията висят на косъм

Страните членки и властите в блока се срещат в опит за постигане на споразумение по ключови въпроси

13:44 | 06.12.23 г.
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Амбициите на Европейския съюз (ЕС) да поеме водеща роля в регулацията на изкуствния интелект (AI) висят на косъм, докато държавите членки и законодателите се срещат в сряда, за да се опитат да постигнат споразумение за биометричното наблюдение и как да регулират системи като ChatGT, предава Ройтерс.

Ако бъде договорен, първият по рода си Закон за изкуствения интелект на ЕС, който беше предложен от Европейската комисия преди две години, може да послужи като еталон за страните, които търсят алтернатива на лекия подход на Съединените щати и на временните правила на Китай.

Преговорите между страните членки на ЕС и властите в блока ще започнат в следобедните часове и се очаква да продължат до ранните часове в четвъртък. Най-вероятният резултат е временна сделка за принципи, но не и по-важни подробности, коментират петима източници, пряко замесени в случващото се.

След това трябва да бъде договорено окончателно споразумение, преди правилата да бъдат въведени в законодателството, което може да проправи пътя към това да има закон преди изборите за Европейски парламент през юни.

Без сделка обаче Законът за изкуствения интелект вероятно ще бъде отложен поради липса на време, в резултат на което 27-членният блок ще загуби предимството си да бъде първи в регулирането на технологията.

Нидерландският министър на цифровизацията Александра ван Хуфелен коментира пред Ройтерс, че е изключително важно ЕС да намери компромис, особено по отношение на генеративния изкуствен интелект, до края на годината.

„Светът ни наблюдава: гражданите, заинтересованите страни, неправителствените организации и частният сектор искат да постигнем съгласие за смислен законодателен акт относно изкуствения интелект, включително за GPAI“, коментира тя, визирайки системите с изкуствен интелект с общо предназначение, които имат широк спектър от приложения.

Искания

Предложените правила за изкуствения интелект са изправени пред противоречащи си искания в ЕС.

Двата най-големи казуса са свързани с използването на AI за биометрично следене и с базовите модели - генеративният изкуствен интелект като този на OpenAI, който се обучава на големи масиви от данни с цел изпълнение на различни задачи.

Властите в ЕС искат да забранят използването на изкуствен интелект за биометрично следене, докато правителствата настояват за изключения заради въпроси като националната сигурност, отбраната и военните цели.

Новото предложение на Франция, Германия и Италия да се позволи на разработчиците на модели с генеративен AI да се саморегулират добавя още несигурност.

Представител на една от големите страни от блока обаче твърди, че какъвто и да е изходът от срещата, тепърва ще има още много работа за вършене.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 06.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

Финанси виж още