IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Технологични гиганти създават AI алианс за споделяне на технологии

Meta и IBM са сред компаниите, които участват в новата индустриална група

09:55 | 05.12.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Meta Platforms и International Business Machines се присъединяват към повече от 40 компании и организации, за да създадат индустриална група, посветена на работата с изкуствен интелект (AI) с отворен код, с цел споделяне на технологии и намаляване на рисковете, пише Bloomberg.

Коалицията, наречена AI Alliance, ще се фокусира върху отговорното развитие на технологията за изкуствен интелект, в това число инструменти за безопасност и сигурност, гласи изявление от днес.

Групата също така ще се стреми да увеличи броя на моделите на изкуствен интелект с отворен код – вместо собствените системи, предпочитани от някои компании – да разработи нов хардуер и да работи в екип с академични изследователи.

Поддръжниците на AI технологията с отворен код смятат подхода за по-ефективен начин за култивиране на изключително сложните системи. През последните няколко месеца Meta пусна версии с отворен код на своите големи езикови модели, които са в основата на AI чатботовете.

„Вярваме, че е по-добре, когато AI се разработва открито – повече хора могат да получат достъп до предимствата, да създават иновативни продукти и да работят върху безопасността“, посочва в изявлението Ник Клег, президент на Meta по глобалните въпроси.

Групата ще създаде управителен съвет и комисия за технически надзор. Сред участниците в организацията попадат Oracle, Advanced Micro Devices, Intel и Stability AI, както и академични и изследователски организации като Университета на Нотр Дам и Mass Open Cloud Alliance.

Скорошният хаос в OpenAI, която уволни и назначи отново своя добре известен главен изпълнителен директор, засили дебатите по света за това колко прозрачни трябва да бъдат компаниите при разработването на мощна технология с изкуствен интелект. OpenAI не е посочена като участник в AI Alliance.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:55 | 05.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Naemate1
преди 4 месеца
Пак изпуснаха влака АйБиЕМ ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още