IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta: Далеч сме от AI суперинтелект

Главният учен на компанията смята, че настоящите системи с изкуствен интелект се нуждаят от десетилетия развитие

18:51 | 04.12.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Главният учен на Meta и пионер в технологията за дълбоко учене Ян ЛеКун заяви, че вярва, че настоящите системи с изкуствен интелект (AI) са на десетилетия от достигането на някакво подобие на чувствителност и здрав разум, които биха издигнали способностите им отвъд простото обобщаване на планини от текст по творчески начини, пише CNBC.

Гледната му точка е противоположна на тази на главния изпълнителен директор на Nvidia Дженсен Хуан, който наскоро каза, че изкуственият интелект ще бъде „сравнително конкурентен“ на хората след по-малко от пет години, като ще изпревари човека в множество умствено интензивни задачи.

„Знам Дженсен“, коментира ЛеКун на скорошно събитие, акцентирайки върху 10-годишнината на екипа на Meta Platforms за фундаментални изследвания на AI. ЛеКун твърди, че изпълнителният директор на Nvidia може да спечели много от манията по изкуствения интелект. „Има AI война и той доставя оръжията“, допълва той.

Според ЛеКун сегашният фокус на технологичната индустрия върху езиковите модели и текстовите данни няма да е достатъчен за създаването на видовете усъвършенствани системи с изкуствен интелект, доближаващи се до възможностите на хората, за които изследователите мечтаят от десетилетия.

„Текстът е много лош източник на информация“, коментира ЛеКун, обяснявайки, че веоятно ще са нужни 20 хил. години един човек да прочете количеството текст, което е било използвано за обучение на съвременни езикови модели. „Обучете система на еквивалента на 20 хил. години материал за четене и те все още не разбират, че ако A е същото като Б, то тогава Б е същото като А“, коментира той.

„Има много наистина основни неща за света, които те просто не могат да получат чрез този вид обучение“, допълва ЛеКун.

Ето защо той и други директори в Meta проучват усилено как т.нар. трансформиращи модели, използвани за създаване на приложения като ChatGPT, могат да бъдат пригодени да работят с различни данни, включително аудио, изображени и видео информация. Колкото повече тези системи с изкуствен интелект могат да открият вероятните милиарди скрити корелации между тези различни видове данни, толкова повече потенциално биха могли да извършват по-фантастични подвизи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 04.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Софтуер виж още

Коментари

Финанси виж още