IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Явор Алексиев: Всички държави участват във валутно надлъгване

Много правителства се опитват да обезценят своите пари, поради неспособността да проведат нужните реформи, твърди икономистът от ИПИ

20:56 | 21.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Явор Алексиев: Всички държави участват във валутно надлъгване

Към настоящия момент дефиницията „валутни войни“ звучи леко пресилено. Всички участваме в едно валутно надлъгване и обикновено централните банки са катализатор на този процес. Това каза в ефира на Bulgaria On Air икономистът от Института за пазарна икономика (ИПИ) Явор Алексиев.

Според него за да говорим за валутна война, трябва да има едновременна девалвация на различни видове валути. „Тезата важи и когато дадена страна намали стойността на своята валута чрез различни монетарни инструменти, за да може да спечели повече конкурентност на своя износ“, уточни експертът.

По думите му много правителства се опитват да обезценят своите пари, поради неспособността да проведат реформите, от които тяхната икономика действително се нуждае.

„Много често периодите на икономическа нестабилност показват, че независимостта на централните банки не е толкова гарантирана, както се описва в икономическата теория. В много случаи те се стремят да постигнат цели, които са приоритетни за държавната политика. Подобен е случаят в САЩ и опитите да бъде намалена безработицата там“, посочи още Алексиев.

„Както с курсовете на отделните валути, така и с лихвените проценти, е трудно да се прецени от един човек или група професионалисти и експерти, кое е най-правилното решение. Свободният пазар също не е алтернатива в момента, защото за него липсва политическа воля. Централните банки до голяма степен зависят от своите правителства, върху тях се оказва все по-голям натиск“, каза още икономистът.

Според него Европейската централна банка (ЕЦБ) може до някаква степен да даде сигурност на пазарите и да оказва натиск върху отделните правителства. „Политиката, която се води през последната година и половина по намаляването на лихвения процент и отпускането на кредити на преференциални цени, е скрита форма на печатане на пари“, твърди Алексиев.

Вижте целия разговор във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:56 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още