IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Александрова: По-ниските цени на тока ще влошат качеството на услугата

Отпадането на таксата за повторно включване в мрежата ще натовари всички потребители

15:35 | 03.09.13 г. 1
Г. Александрова: По-ниските цени на тока ще влошат качеството на услугата

Понижението на цените на тока ще доведе както до влошаване на качеството на услугата, така и до сериозни финансови проблеми за някои от ЕРП-тата, обясни в ефира на телевизия Bulgaria on air Галина Александрова, главен редактор на сайта 3e-news.net.

Тя допълни, че сега в електроразпределителните дружества остават само около 3% от стойността на общата сума, като преди промените са оставали между 7 и 9 на сто.

„С приетите изменения се налагат допълнителни ограничения на ЕРП-тата, които ще се отразят негативно върху паричните им потоци и в крайна сметка на потребителите. Всяко намаление на цената на тока рефлектира първо върху приходите на електроразпределителните дружества. Финансовите проблеми пред някои от тези компании са много сериозни,“ коментира Александрова. По думите й причината е, че имат недостиг на средства, заради големите суми, които плащат за възобновяема енергия и които не им се възстановяват впоследствие от НЕК.

Според Александрова още през тази зима проблемите в енергийния сектор ще придобият драматичен характер. Тя обясни, че некоректните платци са около 10% от населението.

По думите й отпадането на таксата за повторно включване в мрежата ще натовари сметките на всички потребители. „Вместо да плати този, който не си е платил сметката, ще платят всички останали. Това на свой ред ще доведе до увеличаване на некоректните платци,“ обясни Александрова.

Според нея държавата не бива да бъде посредник при уреждането на отношенията между електроразпределителните дружества и потребителите. „Нейната роля е да създава среда и да толерира спазването на правилата“, обясни Александрова.

Според нея излизането на компаниите средно напрежение на свободния пазар на електроенергия ще се окаже труден процес, защото им липсва подготовка, информация и служители в тази сфера. По думите й има голяма вероятност цената на тока за малките и средни предприятия да се увеличи с 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Другарко Александрова,Изказването Ви е некомпетентно и ЛОБИСТКО! Ако бяхте моя служителка , бих Ви изхвърлил за такова изявление дори и да не е по медиите! От цялото Ви изказване си личи, че не сте запозната с методиките за определяне цената на ел. енергията, не сте запозната със завишените цени отчетени като разходи от същите тези дружества, и признати им от анти-народния не регулаторен орган, наречен ДКЕВР, рзходи за които се писа по толкова много медии, че не мога да ги изброя вече, разходи със такива безбожно високи часови ставки и такива високи заплати, че е срамно на фона на мизерията и беднотията на хората в България.Засрамете се! Бог вижда всеки наш грях! Няма ли у Вас поне малко БОГОБОЯЗЛИВОСТ? Нима не виждате, че народа избухна, защото сметките са непосилни?!А качеството на услугите на ерп-тата е без коментар, дори няма директни телефони да си свършиш работа в конкретен регионален офис! И със телеоператорите е така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още