IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата методология за цената на тока още повдига въпросителни

Понижението на цената се базира на намаляването на разходи за инвестиции в сектора, което ще създаде проблеми в дългосрочен план

08:17 | 02.08.13 г. 5
<p>
	Все още няма яснота как ще бъдат разпределени парите от продажба на емисии СО2, макар и те вече да отиват само за енергетика. <em>Снимка: ЕК</em></p>

Все още няма яснота как ще бъдат разпределени парите от продажба на емисии СО2, макар и те вече да отиват само за енергетика. Снимка: ЕК

Новата методология за ценообразуване на електричеството все още повдига някои въпросителни. След последното си заседание Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) разреши намаление на цената на обществения доставчик – Националната електрическа компания (НЕК). Така дружеството ще може да продава при 95,85 лева за мегаватчас без ДДС (в цената са вкл: цена за енергия, добавка за зелена енергия, цена за високоефективно производство и цена за невъзстановяеми разходи) от сегашните 96,78 лева/Мвтч без ДДС.

В същото време и цените на останалите по веригата – електроразпределителни дружества и производители се намаляват. Логиката подсказва, че причината е или високата ефективност на мрежите, или намалението на цената да бъде за сметка на инвестиционните разходи, отговорни именно за повишаването на ефективността на мрежите.

Отговорът на дилемата дойде директно от думите на енергийния министър Драгомир Стойнев. Пред журналисти той обясни, че се намаляват допустимите технологични разходи на ЕРП-та без това обаче да нарушава финансовата им стабилност. Признатата възвръщаемост се намалява до 7%, спрямо 12 на сто.

Намалението на технологичните разходи обаче е възможно да се постигне единствено с по-големи инвестиции в мрежата., което пък в дългосрочен план води до увеличение на цената на електричеството.

Големи ще бъдат и инвестициите, които АЕЦ „Козлодуй“ ще трябва да направи за удължаване на живота на двата останали блока.

В същото време от есента ще бъде увеличена и цената на въглищата, но това няма да се отрази на цената на тока, произвеждан в топлоцентралите, убеден е Драгомир Стойнев. От прегледа на методологията на ценообразуването се вижда, че луфтовете ще бъдат преодолени от намаляването на студения резерв до 500 мегаватчаса, спрямо 1040 мегавата, което ще спести 200 млн. лева и включването на приходите от продажбата на емисиите в системата, които по прогнози на ДКЕВР ще донесат 498 млн. лева. Какъв ще бъде принципът на разпределение на тези приходи обаче все още остава неясен.

Намаляването на студения резерв беше стъпка, предложена от служебното правителство. Тяхната идея обаче беше намалението да бъде до 840 мегавата. Новата методика няма нищо общо с предложенията на служебното правителство категоричен е още и Драгомир Стойнев. Според него предишните предложения са били за изключване на определени мощности от микса, което е щяло да стане причина за съкращение на миньори.

В плановете, обявени публично от служебния министър Асен Василев, обаче беше предвидено спирането на изкупуването на енергия на преференциални цени само от т.нар. когенерации, където бяха засечени редица нередности.

Последна актуализация: 20:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Всяка инвестиция би следвало да се разглежда като иновация и да сваля цената на ел. енергията! Всичко останало е алабалистика, лобистика и измама! Както досега инвестиционните разходи на ЕРП-тат, които никой не се нае да ревизира, и за които много издания писаха , че са със свръх завишени показатели! Кого лъжете дами и господа , дори от ДКЕВР? Лобисти жалки продажни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
M37Unseen
преди 10 години
Новата методика е неясна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Няма смисъл да си говорим за цени в енергетиката след като все още сме роби на руснаците, благодарение на БСП, ДПС и Атака.Става каквото казва император Путин и това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Русия призна, че наказва Бойко Борисов заради отказа му да строи АЕЦБелене. Руснаците организират бунта, който предизвика падането на правителството.Руският електронен проправителствен официоз Известия на 24.02.2013 г. в апогея на демонстрациите, публикува тенденциозно дръзката статия срещу страната ни:Правителството на България не се задъръжа на власт без руската АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 0
stoiloff
преди 10 години
Цената на електроенергията е нереална и силно завишена! Ако се преразгледат капиталовите разходи на много от участниците в процеса, цената ще спадне до около 8-9 стотинки! Всичко друго е игра с цифри и надписване на разходи! Но се иска независим експерт, да им хване капиталовите разходи, разписани по статии и да започне да сравнява, първо часовите ставки за услугите и пазарните такива по същото време и само от там да видим колко ще спадне цената не е истина! Но няма воля! ДКЕВР работи срещу народа! Те така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още