IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключенията на Незнайко в българската енергетика

Страната има сравнително стабилно вътрешно търсене през последните години, а инсталираните мощности се увеличават

15:25 | 21.07.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Само за първите пет месеца на 2013 г. се изговори повече за електроенергетиката в страната, отколкото за последните пет години. Поводът бяха високите сметки за ток за края на миналата и началото на тази година, но той даде гласност и на други въпроси. Например, „защо цените за производство, пренос и доставка са толкова високи”; „защо повечето компании по веригата се оплакват от тежко финансово състояние и искат още по-високи цени”; „може ли и компаниите, и потребителите да са доволни” и куп други, пише в свой анализ по темата Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ).

От няколко месеца се чуват вопли, че вътрешното търсене в страната е много ниско и това е една от причините за спирането на някои производствени мощности. Дори и да има лек спад за периода януари-май спрямо 2012 г., той е концентриран основно в месеците януари и февруари, а това е резултат от студената зима миналата година. С други думи, от данните трудно може да се види проблем с вътрешното търсене, което означава, че проблемът е някъде другаде. 

Годишното нетно вътрешно потребление на електроенергия в България в периода 2007-2012 г. е сравнително стабилно и варира между 34,4 и 34,7 хил. ГВтч, като единствено през 2009-2010 г. има лек спад под тези нива. На този фон инсталираните производствени мощности в страната се увеличават и от 11,5 хил. МВтч през 2008 г. достигат 13,7 хил. МВтч през 2012 г., което е увеличение от почти 19,5%. Около ¾ от увеличението се дължи на изграждането на вятърни и фотоволтаични електроцентрали. Между 2008 и 2012 г. вятърните мощности се увеличават от 11,5 МВтч до 677 МВтч, а фотоволтаичните – от 1,15 МВтч до 1013 МВтч.

Голямата разлика е, че инсталираните вятърни мощности се увеличават постепенно, а фотоволтаиците имат огромен ръст през 2012 г. Бумът при фотоволтаичните централи беше резултат от държавната политика за намаляване на преференциалните срокове и цени, на които НЕК изкупува енергията от възобновяеми източници.

Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 9
kalendar
преди 10 години
така ли си го спомняш:) Т.е.-ако е така то тогава тия магистрали БСП ги построи, щото дългата работа по проектиране и отчуждаване са от преди ББ, и тия "рекорди" по усвояване са пак благодарение на БСП...ми що не гласувате за тях:)Как да е де-определено по-бърз се разваля проект за фотоволтаици, от колкото се прави проект(със всичките съпътстващи процедури) за магистрала. Освен ако веи-то не е на Бориславова...КОМУНИСТИТЕ СА ВИНОВНИ! И ЗА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ СА ВИНОВНИ ТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
IQ96
преди 10 години
до 7. Щото в този период са включвани завършени обекти, които са по започнати и по закон отпреди 2008. А дали са комунисти или демократи...те си знаят 8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Щото щом си против ГЕРБ, значи си комунист, а тук се трудят само капиталисти! Енергетиката в случая е досадна подробност... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 12
kalendar
преди 10 години
Между 2008 и 2012 г. вятърните мощности се увеличават от 11,5 МВтч до 677 МВтч, а фотоволтаичните от 1,15 МВтч до 1013 МВтч.Добре де, защо като виках тук, че ГЕРБ са виновни за зелената надбавка и покачването и тука получавах само минуси???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
Bai_Tosho
преди 10 години
Инвестор, мощността се измерва в Мегавати, а не в МВтч.Имате грешки в мерните единици, оправете ги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
diado mrass
преди 10 години
"Накратко: страната има сравнително стабилно вътрешно търсене през последните години." - В години на рецесия, намалено производство, да се говори за стабилно вътрешно търсене е малко пресилено според мен. Напротив. Наблюдава се стабилно изграждане на соларни системи при домакинствата, които имат условия за това, а това би трябвало да влияе на търсенето през последните години. Освен това, точно домакинствата с по-високи доходи, които по принцип консумират с по-лека ръка и можеби са доминиращ консуматор сякаш задължително преминават на соларни системи и през половината година не плащат вече почти нищо за енергия. Почти няма хотел или цех, които да не е "въоръжен" с панели. Няма как търсенето да е стабилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
Ricco
преди 10 години
Ще изкажа една хипотеза: В едно технологично общество, скъпата енергия, в края на краищата, се отразява на жизнената енергия на членовете на това общество като води до демографски спад. Затова например Европа, която налага със сериозни данъци всички видове енергия, е в демографски спад, а САЩ - напротив. Което може би е добре (а ако слушаме конспиративните теории даже е и цел) - светът е пренаселен и човешката популация трябва да бъде намалена. Не е ясно обаче, как като населението се намалява само в Европа, ще се постигне тази (световна) цел?! Освен ако за обяснение не прибегнем до друга конспиративна теория, която гласи, че САЩ искат да премахнат Европа като конкурент на световната сцена. Което може да стане чрез налагане на скъпа енергия. Защото в края на краищата, няма живот без енергия. Енергия = Живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 10 години
Eй инвестора най пасле открихте топлата вода Браво Поздравления
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още