IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключенията на Незнайко в българската енергетика

Страната има сравнително стабилно вътрешно търсене през последните години, а инсталираните мощности се увеличават

15:25 | 21.07.13 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

За разлика от конвенционалните електроцентрали, при възобновяемите такива има сериозна разлика между инсталирани мощности и реално производство. За съжаление, Електроенергийният системен оператор (ЕСО) публикува данни за реалното годишно производство единствено от 2010 г., когато вятърните централи имат брутно производство от 658 ГВтч, а фотоволтаичните – 14 ГВтч. Само две години по-късно годишното им производство се увеличава до съответно 1,2 хил. ГВтч и 800 ГВтч. В същото време нетното производство на електроенергия през 2011 г. е 45,4 хил. ГВтч, от които 900 ГВтч от вятърни и фотоволтаични централи, а само година по-късно нетното производство е 42,9 хил. ГВтч, от които 2 хил. ГВтч от вятърни и фотоволтаични централи.

Накратко: страната има сравнително стабилно вътрешно търсене през последните години. В същото време инсталираните мощности се увеличават, а с тях - и нетното производство на електроенергия. Все по-голям дял от производството е свързано с преференциални цени и дългосрочни договори за приоритетно изкупуване на цялата произведена електроенергия.

Увеличеното производство на електроенергия от възобновяеми източници и непромененото вътрешно търсене означава, че конвенционалните производители са принудени да се насочат към външните пазари. Зелената енергия не е единствената, която се изкупува приоритетно. Такива още са високоефективната когенерация на топлинна и електрическа енергия и електроенергията от ТЕЦ-овете Марица Изток 1 и 3, които имат дългосрочни договори. Това допълнително влошава положението на останалите производители, включително и държавната НЕК.

Износът на електроенергия през 2011 г. достига 12,1 хил. ГВтч годишно, но това е изключението на фона на среден годишен износ от 9,3 хил. ГВтч за периода 2007-2012 г. През 2012 г. износът силно намалява на годишна база в резултат на редица причини, една от които е близо 50%-ното увеличение на таксата за пренос. Това ни връща и към картината от първите пет месеца на 2013, когато износът се свива с 30% в сравнение със същия период на предходната година.

Отчетите на ЕСО и данните на НСИ показват малка част от пъзела, който е българската енергетика. Тя се развива в обстановка, в която държавата дава преференции и поема ангажименти към едни производители и по този начин изтласква други от вътрешния пазар. В същото време налага огромни такси за преноса на електроенергия, с които да плати за грешните си сметки, а таксите от своя страна задушават износа и, меко казано, затрудняват работата на всички по веригата. Този месец се обсъжда новата методология за определяне на цените, която уж трябва да отпуши износа, но притесненията на много експерти са, че дори и това да стане, то ще е за сметка на нови дисбаланси и нови затруднения за компаниите.

Ако приключенията на Незнайко в Слънчевия град може да се каже, че имат щастлив край, то ситуацията в електроенергетиката в България изглежда повече като ужас без край. Между другото все още няма еднозначен отговор кое е по-важно за икономиката като цяло – износът на електроенергия или осигуряването на евтина електроенергия за вътрешно ползване от домакинства и предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 9
kalendar
преди 10 години
така ли си го спомняш:) Т.е.-ако е така то тогава тия магистрали БСП ги построи, щото дългата работа по проектиране и отчуждаване са от преди ББ, и тия "рекорди" по усвояване са пак благодарение на БСП...ми що не гласувате за тях:)Как да е де-определено по-бърз се разваля проект за фотоволтаици, от колкото се прави проект(със всичките съпътстващи процедури) за магистрала. Освен ако веи-то не е на Бориславова...КОМУНИСТИТЕ СА ВИНОВНИ! И ЗА ГЛОБАЛНОТО ЗАТОПЛЯНЕ СА ВИНОВНИ ТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 5
IQ96
преди 10 години
до 7. Щото в този период са включвани завършени обекти, които са по започнати и по закон отпреди 2008. А дали са комунисти или демократи...те си знаят 8
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 7
Mavi Goz
преди 10 години
Щото щом си против ГЕРБ, значи си комунист, а тук се трудят само капиталисти! Енергетиката в случая е досадна подробност... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 12
kalendar
преди 10 години
Между 2008 и 2012 г. вятърните мощности се увеличават от 11,5 МВтч до 677 МВтч, а фотоволтаичните от 1,15 МВтч до 1013 МВтч.Добре де, защо като виках тук, че ГЕРБ са виновни за зелената надбавка и покачването и тука получавах само минуси???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 3
Bai_Tosho
преди 10 години
Инвестор, мощността се измерва в Мегавати, а не в МВтч.Имате грешки в мерните единици, оправете ги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 0
diado mrass
преди 10 години
"Накратко: страната има сравнително стабилно вътрешно търсене през последните години." - В години на рецесия, намалено производство, да се говори за стабилно вътрешно търсене е малко пресилено според мен. Напротив. Наблюдава се стабилно изграждане на соларни системи при домакинствата, които имат условия за това, а това би трябвало да влияе на търсенето през последните години. Освен това, точно домакинствата с по-високи доходи, които по принцип консумират с по-лека ръка и можеби са доминиращ консуматор сякаш задължително преминават на соларни системи и през половината година не плащат вече почти нищо за енергия. Почти няма хотел или цех, които да не е "въоръжен" с панели. Няма как търсенето да е стабилно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
Ricco
преди 10 години
Ще изкажа една хипотеза: В едно технологично общество, скъпата енергия, в края на краищата, се отразява на жизнената енергия на членовете на това общество като води до демографски спад. Затова например Европа, която налага със сериозни данъци всички видове енергия, е в демографски спад, а САЩ - напротив. Което може би е добре (а ако слушаме конспиративните теории даже е и цел) - светът е пренаселен и човешката популация трябва да бъде намалена. Не е ясно обаче, как като населението се намалява само в Европа, ще се постигне тази (световна) цел?! Освен ако за обяснение не прибегнем до друга конспиративна теория, която гласи, че САЩ искат да премахнат Европа като конкурент на световната сцена. Което може да стане чрез налагане на скъпа енергия. Защото в края на краищата, няма живот без енергия. Енергия = Живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 1
Бате Пешо
преди 10 години
Eй инвестора най пасле открихте топлата вода Браво Поздравления
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още