IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на кворум провали гласуването за вота на недоверие към кабинета*

Депутатите на ГЕРБ не влязоха в залата, а групата на "Атака" още е на посещение в Брюксел

10:05 | 27.09.13 г.
Липсата на кворум провали гласуването за вота на недоверие към кабинета*

от Камелия Цветанова, Dnes.bg

Липсата на кворум провали гласуването на първия вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Първата точка в дневния ред на заседанието пък беше отстраняването на председателя на Народното събрание Михаил Миков.

Точно в 9 часа проверката показа, че в залата са 109 депутати и затова беше дадена 30-минутна почивка. От втория опит обаче се регистрираха само 111 депутати, а за да се проведе заседание, те трябва да са 121.

Председателят разпусна депутатите с думите, че денят очевидно ще продължи с пресконференции и изявления в кулоарите на парламента.

Народните представители от ГЕРБ отказаха да влязат в пленарна зала, въпреки че по тяхно искане трябваше да бъде разгледано отстраняването на Михаил Миков от поста му начело на народните избраници.

Само народните представители от БСП и ДПС се регистрираха, но те не са достатъчни, за да осигурят кворум. Депутатите от „Атака” пък все още са в Брюксел.

Гласуването на вота за недоверие към кабинета Орешарски ще остане за следващата седмица. Според правилника за дейността на Народното събрание вот се гласува не по-рано от 24 часа след приключване на дебатите по него, но не е посочен кран срок. 

По-рано днес имаше коментари, че "дежурни" депутати на "Атака" ще осигурят необходимия кворум и заседание на Народното събрание ще има. 

Борисов: Парламентът и правителството са нелегитимни

Парламентът и правителството са нелегитимни и трябва да се отиде на нови избори. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание.

Той отново обясни, че вече не иска конструктивизъм, а единствената цел на действията на партията му е да покаже, че това Народно събрание не функционира.

"Днес за пореден път се показа, че този парламент трябва моментално да се разпусне и да има нови избори", категоричен беше лидерът на ГЕРБ и отново лансира тезата си, че мнозинството трябва да осигури кворума за работа на парламента.

Борисов определи като крайна цел на бойкота на работата на НС незабавната оставка на това правителство. "Те се нелегитимни", повтори той.

Станишев: Борисов се държи като обидено дете

Лидерът на "Коалиция за България" Сергей Станишев коментира след заседанието поведението на ГЕРБ.

„Това говори за безсилието на ГЕРБ. Заради интересите на един човек – лидера на парламентарната група, който се държи като обидено дете от детска градина и превръща цялата парламентарна група в един катун, който броди из парламента, влиза, излиза, регистрира се, не се регистрира. Това има само една цел да се консолидира контролът на Бойко Борисов и Цветан Цветанов над парламентарната група  и да се запази статуквото в държавата”, заяви той. 

Според Станишев с действията си депутатите от ГЕРБ блокират работата по важни законопроекти като например Закона за обществените поръчки, данъчното законодателство и важни неща, свързани с икономиката и живота на хората.

Местан: Сега не е време за предсрочни избори

Не е нормално вносителите на вота на недоверие да бягат от дебатите, както се случи вчера, коментира от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан. Според него ГЕРБ не може да свикне с ролята си на опозиция, но трябва да се сърди на себе си, за това че не е получила втори управленски мандат. 

"Лошата новина за ГЕРБ е, че този кабинет трябва да продължи да работи, въпреки тежките условия, защото по-лошият вариант са предсрочните избори в неподходящо време. Сега не е време за предсрочни избори”, допълни той след като днес заседанието на парламента се провали заради липсата на кворум. 

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

*Статията е актуализирана с коментарите на Бойко Борисов, Сергей Станишев и Лютви Местан

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още