IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЧЕЗ дава над 4 млн. лева за подмяна на кабели след посегателства

От дружеството са измислили и решение - кабели с алуминиев край, който не е толкова ценен, колкото медния

18:09 | 03.10.13 г.
ЧЕЗ дава над 4 млн. лева за подмяна на кабели след посегателства

Над четири милиона лева дава ЧЕЗ за подмяна на откраднати и повредени в резултат на посегателства кабели от началото на годината. Електроразпределителното дружество предприема нови мерки е ще подменя медните кабели с алуминиеви.

В една от столичните подстанции са подменени 35 хиляди метра увредени проводници, които захранват около шест квартала в София.

„Законодателните мерки за по-строг контрол върху пунктовете за вторични суровини имаха само частичен ефект“, заяви изпълнителният директор Стефан Апостолов. Оказва се, че апашите са се насочили и към други части от оборудването.

„Само за последната година в София има посегателства върху няколко места в колектори. Преди два месеца пускахме колектора в Студентски град. Там беше за 1 млн. лева и цялата южна част на София беше под риск над шест месеца. Общо за тази година инвестициите, които даваме, забележете, за възстановяване на съществуващи съоръжения, са над 4,5 млн. лева“, коментира той.

За последната година не е имало сериозни инциденти, въпреки че кражбите от електрически подстанции са изключително опасни. От ЧЕЗ заявиха, че са изработили и нов вид кабели, за да ограничат набезите, с алуминиев край, който не е ценен.

„Времето за възстановяване на нормалното функциониране на колекторите след кражби отнема над три месеца. През този период се прави подготовка за ремонт, поръчка и доставка на кабели“, каза още Апостолов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 01.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още