fallback

Г. Минасян: Плоският данък не е здравословен за икономиката

Редно е богатите слоеве на обществото да помагат повече по време на икономически трудности, твърди макроикономистът

10:29 | 08.10.13 г. 61

През последните 2-3 години събираемоста на приходите е около 35% от БВП, а преди кризата е била близо 40%. Донякъде спадът се дължи и на наличието на плосък данък. Редно е богатите слоеве на обществото да помагат повече по време на икономически трудности. Това каза в сутрешния блок на телевизия Bulgaria On Air макроикономистът професор Гарабед Минасян.

Според него 10-процентния налог в България е най-ниският в Европейския съюз. „В Германия е 30%, но въпреки това инвеститорите отиват там, а не идват при нас. Очевидно не само данъчните нива са важни. Защо тогава ни е този десятък?“, пита макроикономистът.

„Институциите трябва да заработят качествено и тук не говоря за конкретни ведомства и организации. Необходимо е да бъде сменен целия фасон на публичния сектор.

Всеки политик избягва болезнените мерки, но те са необходими, особено по време на трудности. Например, плоският данък не е здравословен и това може да се промени още с бюджета за 2014 г. Ако в новия разчет не бъдат заложени истински реформи има опасност да не се сбъднат целите, заложени в него“, каза още експертът.

Гарабед Минасян е на мнение, че България изживява институционална криза. Когато институциите не работят добре, доверието спада, а тогава макроикономическите инструменти не дават необходимия резултат, обясни той.

По темата за увеличението на минималната работна заплата икономистът коментира, че това няма да повлияе съществено на хората, но и няма да бъде проблем за бизнеса, както твърдят някои експерти.

„Подозирам, че притеснението от страна на предприемачите идва от евентуалното изсветляване на икономиката, но нека не забравяме, че тези, които са в сивия сектор са там, защото държавата го допуска и създава предпоставки“, уточни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още