IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КНСБ: До две години минималната заплата трябва да стане 50% от средната*

През втората половина на 2014 г. може да има втора стъпка на увеличение на минималното възнаграждение с 10%

13:46 | 30.09.13 г. 2
КНСБ: До две години минималната заплата трябва да стане 50% от средната*

След като днес социалният министър Хасан Адемов заяви, че е постигнато съгласие минималната работна заплата да се повиши от 1 януари 2014 годинапрезидентът на КНСБ Пламен Димитров коментира, че е възможно през втората половина на 2014 година (от 1 юли) да има втора стъпка на увеличение с поне 10 процента, съобщи БТА.

Димитров отбеляза, че увеличението на минималната работна заплата трябва да бъде последвано от механизъм, който да гарантира как ще се определя занапред размерът й.

Според него в следващите две години минималното възнаграждение трябва да достигане поне 50 процента от средната заплата и това трябва да бъде заложено в бюджета за следващата година. 

От КНСБ настояват за въвеждане на необлагаем минимум, който да бъде в размера на минималната работна заплата и да влезе в сила от 1 януари следващата година. „Този подход е най-лесният начин да се повишат доходите”, смята Пламен Димитров.

Той отбеляза, че между 650-700 млн. лв. ще останат в джоба на всички работещи българи, ако се приложи тази мярка -или средно между 30-35 лева на месец на човек.

Загубата съответно в приходната част на бюджета трябва да бъде компенсирана с мерки за събираемост от контрабандни канали на горива, алкохол, цигари и неплащането на акцизи и вноски, смята Димитров. Той изрази надежда, че така могат да бъдат събрани 1 млрд. лв. допълнително.

"Имаме малки различия с колегите от КНСБ, защото искаме увеличението на минималната работна заплата да става по някаква логична и обективна формула, която да се съгласува и всяка година да се знае как ще нараства заплатата", каза президентът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев.

По думите му подобна формула ще задължава всеки, който дойде на власт, да се съобразява с нея.

"Позицията ни винаги е била "за" въвеждането на необлагаем минимум и за криминализиране на укриването на осигуровки", каза още Константин Тренчев. "В развити демокрации като САЩ, Франция и Англия няма "плосък" данък и никога не е обсъждана подобна тема, а у нас правим някакви азиатски идиотщини", каза Тренчев и отбеляза, че много по-справедливо е да има нарастващ подоходен данък.

*Актуализирана с позицията на Константин Тренчев към 15.10 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
STRAHO
преди 10 години
Какво предлагаш !? Националния ресурс да е съсредоточен в шепа "избрани люде ли !? И какво ще спечелиш ако не си от тях !? Или мислиш, че бизнес с оборот 100 000 годишно е бизнес!? БВП-то на България, просто трябва да се разпределя по справедливо и това би било от полза на поне 90% от гражданите и!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
user##
преди 10 години
Що за велика простотия? Синдикалния лидер осъзнава ли какво означава минималната заплата да е 50% от средната? Тук според мен имаме два варианта : 1. Всички със средна заплата сме пословично бедни - т.е. само 2 пъти по-добре от *** и др. социално подпомагана сган2. Всички с минимални заплати са поне наполовина добре колкото тези със средна заплата, без да полагат никакви усилия да го постигнат - помощи, социални и други безвъзмездни придобивки от държавата (т.е. от данъците)Като обобщени може да се заключи, че "другарят" бленува за времената, в които всички са били (почти) равни. "Другари" пак не сте разбрали - този филм сме го гледали вече,.. искаме нов!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още