fallback

Благовест Белев: До края на 2014 г. цената на златото ще достигне върха си

Златото не е инвестиция, а по-скоро е убежище, каза експертът

19:54 | 09.10.13 г. 21
Автор - снимка
Редактор

Благовест Белев, Снимка: Bulgaria On Air

Златото не е инвестиция, а по-скоро е убежище. От началото на годината се отчита 22% спад на цената му, но това е нормално. Дори 50-процентово понижение също би било нормално. Причината е в непрекъснатия ръст през последните 12 години. Това каза в ефира на Bulgaria On Air Благовест Белев, управител на естонската компания за покупко-продажби на инвестиционно злато „Тавекс“ за България.

„До края на 2014 г. обаче цената на метала ще отчете рекорден връх, след като намери дъното си и оттърси всички хора, които му вярват безрезервно“, прогнозира той.

Белев беше категоричен, че в момента има много малко хора, които се интересуват от златото. „Около мен са малко тези, които си купуват от него. Тепърва предстои всички да открият положителните му страни“.

„Възможно е и да се образува балон на пазара, но той ще е много различен от обичайния. При пазара на жилищата например над 90% от участниците са изпозлвали кредит, не са вадили кеш, а това раздува системата до чудовищни размери. За да има балон, трябва да има спекулации със златото, необходимо да се качи цената и трябва да стане много популярно“, каза още той.

Белев посочи, че най-големите играчи са централните банки, координиращи се с правителствата, инвестиционните банки, бижутерийната индустрия и крайния инвеститор.

„Няма да е грешка, ако се каже, че инвестиционните банки натискат цената надолу. Финансовите институции обаче работят с физическо злато и не са спекулланти, те са едни от най-чистите играчи“, допълни експертът.

Вижте подробности от разговора във видеоматериала.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:15 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още