IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Благовест Белев: До края на 2014 г. цената на златото ще достигне върха си

Златото не е инвестиция, а по-скоро е убежище, каза експертът

19:54 | 09.10.13 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Благовест Белев, <em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Благовест Белев, Снимка: Bulgaria On Air

Златото не е инвестиция, а по-скоро е убежище. От началото на годината се отчита 22% спад на цената му, но това е нормално. Дори 50-процентово понижение също би било нормално. Причината е в непрекъснатия ръст през последните 12 години. Това каза в ефира на Bulgaria On Air Благовест Белев, управител на естонската компания за покупко-продажби на инвестиционно злато „Тавекс“ за България.

„До края на 2014 г. обаче цената на метала ще отчете рекорден връх, след като намери дъното си и оттърси всички хора, които му вярват безрезервно“, прогнозира той.

Белев беше категоричен, че в момента има много малко хора, които се интересуват от златото. „Около мен са малко тези, които си купуват от него. Тепърва предстои всички да открият положителните му страни“.

„Възможно е и да се образува балон на пазара, но той ще е много различен от обичайния. При пазара на жилищата например над 90% от участниците са изпозлвали кредит, не са вадили кеш, а това раздува системата до чудовищни размери. За да има балон, трябва да има спекулации със златото, необходимо да се качи цената и трябва да стане много популярно“, каза още той.

Белев посочи, че най-големите играчи са централните банки, координиращи се с правителствата, инвестиционните банки, бижутерийната индустрия и крайния инвеститор.

„Няма да е грешка, ако се каже, че инвестиционните банки натискат цената надолу. Финансовите институции обаче работят с физическо злато и не са спекулланти, те са едни от най-чистите играчи“, допълни експертът.

Вижте подробности от разговора във видеоматериала.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

21
rate up comment 8 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
О, не допусках, че тук има толкова глупави (-), да не правят разлика м/у "рекорден връх" и "рекордна стойност" !!!.....ама щом рекорден ВРЪХ, зпоред тях значи - рекордна стойност, добре, съгласен съм ;)))))))))))))))))))))))))Аз по принцип не съм съгласен с избора - тъпотията да победи света... ако това е избора де! Ама следствието ще е , че на мен ще ми е по-лесно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 1
Людени
преди 10 години
Белев, поредния спекулант !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 4
mos70
преди 10 години
На всички, които оспорват теорията ми за "луксозната стока", хваща ли бас, че като одобрят печатницата отномо да забълва *** хартии, как жълото ще скочи леко! Но няма да е много, защото глобалната перспектива пред янките е отрицателна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
(-) ами ето какво е написал автора: "ще отчете рекорден връх, след като намери дъното си" - е от тук не следва, че говори за максимум така ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 8
mos70
преди 10 години
Когато искам да се застраховам срещу безотговорните действия на правителства и корпорации, върху които нямам абсолютно никакъв контрол.======Така! Казваш- "да се застраховаш"! Но не казваш, че това "застраховане" ще направиш само, ако очакваш, че златото ще растне, т.е. ако си сигурен, че после ще можеш да го продадаш на някой друг, който в същото време ще мисли същото! С една дума- и двата да си мислите, че златото ще продължава да расте. Но за да можеш да го продадеш на "другия", то той трябва да има пари да ти го купи, както пък ти трябва да имаш пари да го купиш "сега"!какво излезе? Излезе, че златото за да расте- трябва да има две задължителни и едновременно действащи условия:1. И двама (ти и бъдещият ти купувач) да имате "кеш"2. И двама да имате положителни очаквания, че златото ще расте!......В период на стагнация, липса на "кеш" и липса на положителна перспектива за развитието на икономиката, за какъв ръст на балонираният метал може да иде реч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 7
iivanoff
преди 10 години
НЕ!Не може да приемем за нов връх нещо, което е по-високо от "настоящия" даден специално конкретно за пример, но не аналогичен като дадения в примера по параметри!Обратно: В случай, че приемем че си прав ти, трябваше да каже простичко, че "ще надскочи/подмине" по стойност, стойността на настоящия връх...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 20 rate down comment 1
albobo76
преди 10 години
Трябва им разбира се, за когато пратят долара и всички привързани към него валути по дяволите. Друг е въпросът дали форт Нокс пази толкова злато, колкото твърди, че пази одит не е правен от 60-те години и всяко искане за одит отива в кошчето за ***, защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 14 rate down comment 2
d333
преди 10 години
Гледам, не всички са слушали внимателно какво казва човека. Той НЕ казва, че 2014 ще е най-големия връх за златото. Той казва(според него), че до края на 2014 ще има нов връх, т.е. ще бъде надхвърлен сегашния връх от 1900 и после щяло да расте още и докъде ще стигне не се ангажира да прогнозира.С една дума, казва, че до края на 2014 ще бъде подмината цената от 1900.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 1
d333
преди 10 години
Ocetov, немците си го поискаха, ама американците не им го дават ей така. Щели да им го връщат на части малко по малко за 10-ина години. Амеркианците просто шикалкавят и не искат да го връщат. Явно им трябва за нещо. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 4
albobo76
преди 10 години
Когато искам да се застраховам срещу безотговорните действия на правителства и корпорации, върху които нямам абсолютно никакъв контрол.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още