IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Благовест Белев: До края на 2014 г. цената на златото ще достигне върха си

Златото не е инвестиция, а по-скоро е убежище, каза експертът

19:54 | 09.10.13 г. 21
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Благовест Белев, <em>Снимка: Bulgaria On Air</em></p>

Благовест Белев, Снимка: Bulgaria On Air

Златото не е инвестиция, а по-скоро е убежище. От началото на годината се отчита 22% спад на цената му, но това е нормално. Дори 50-процентово понижение също би било нормално. Причината е в непрекъснатия ръст през последните 12 години. Това каза в ефира на Bulgaria On Air Благовест Белев, управител на естонската компания за покупко-продажби на инвестиционно злато „Тавекс“ за България.

„До края на 2014 г. обаче цената на метала ще отчете рекорден връх, след като намери дъното си и оттърси всички хора, които му вярват безрезервно“, прогнозира той.

Белев беше категоричен, че в момента има много малко хора, които се интересуват от златото. „Около мен са малко тези, които си купуват от него. Тепърва предстои всички да открият положителните му страни“.

„Възможно е и да се образува балон на пазара, но той ще е много различен от обичайния. При пазара на жилищата например над 90% от участниците са изпозлвали кредит, не са вадили кеш, а това раздува системата до чудовищни размери. За да има балон, трябва да има спекулации със златото, необходимо да се качи цената и трябва да стане много популярно“, каза още той.

Белев посочи, че най-големите играчи са централните банки, координиращи се с правителствата, инвестиционните банки, бижутерийната индустрия и крайния инвеститор.

„Няма да е грешка, ако се каже, че инвестиционните банки натискат цената надолу. Финансовите институции обаче работят с физическо злато и не са спекулланти, те са едни от най-чистите играчи“, допълни експертът.

Вижте подробности от разговора във видеоматериала.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

11
rate up comment 7 rate down comment 7
mos70
преди 10 години
Аз бих добавил че : Златото е уникална валута и се превръща в пари, когато валутите се провалят .Златото е в конкуренция с фиатните валути.Златото НЕ е суровина.Златото - цената му измерена в дадена валута - е измервател на страха (финансовия)======Цената му е само в главата! Задавам ти простичък въпрос: Кога ще си купиш злато?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 2
albobo76
преди 10 години
Повечето коментатри тук пропуснаха основната идея в статията, която не е дали Белев е заел дълга позиция в злато, а е че Златото е ЗАСТРАХОВКА срещу некомпетентността или пъклените намерения на управляващите. Да спекулираш (купуваш и продаваш) застраховката си е много опасно, защото когато ти потрябва застраховката, цената й ще скочи незабавно със стотици хиляди валутни единици. Аз бих добавил че : Златото е уникална валута и се превръща в пари, когато валутите се провалят .Златото е в конкуренция с фиатните валути.Златото НЕ е суровина.Златото - цената му измерена в дадена валута - е измервател на страха (финансовия)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 1
melon
преди 10 години
Е, този човек малко, като брокерчетата на НИ говори:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 9
Ocetov
преди 10 години
Да и понеже не ни трябва тази "застраховка" и този ненужен "лукс" САЩ по всякакъв начин се стараят да "съхраняват" при тях златото на света! Ама немците се усетиха още преди повече от година тези *** та си го прибраха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 10
mos70
преди 10 години
Благовест Белев: До края на 2014 г. цената на златото ще достигне върха си===Къде го видя тоя връх бе, момче! Гледаш ли реално нещата, или говориш, това, което ти се иска да бъде, щото си се нашмулил със злато!Гледай индекса на балонираният метал на месечна база! За първи път, от 30 и кусур години, този индекс (на месечна графика) СПАДА! ЗА ПЪРВИ ПЪТ! до сега, въпреки малките локални движения и корекции на златото, индекса му е растял! От 2012 г този индекс вече пада, при това-сериозно! И ще продължи да пада!Златото е една "луксозна стока", служеща по исторически и чисто психологически причини, за "убежище и спекула"! Но това важи само ако има положителни очаквания за развитието на глобалната икономика, и при наличието на "книжен кеш" за закупуването на "стоката"!За какво ти е реално златото, ако не и за спекула и уж "застраховка"? С него реално нищо не можеш да правиш! безпредметен метал, ако изключим микроскопичното му присъствие в някои високотехнологични производства!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Трябва не само ФЕД да спрът "стимулиТЕ", но и да спрът едовременно с това да кредитират САЩ и то до края на тази година, за да стане това което мислиш, в стандатрната "плоскост" на развитие на нещата - при константни изкривявания на пазарите! А има няколко фактора ,които не позволяват това да стане сега...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 8
Ocetov
преди 10 години
Ами върха беше 1920$ някъде. Като гледам нещата в САЩ накъде вървят нищо чудно пак да видим такива,ако не и по-високи стойности 2014.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 4
Чърчил
преди 10 години
явно се е нашил яко в златото, то беше много популярно и сега е по наклонената...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
да, за да започне да расте са много... но по-горе пише за "рекорден връх" ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 6
Ocetov
преди 10 години
5 са много може би.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още