IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Михаил Константинов: Парламентарната битка за по-малките партии е загубена

Има наченки за решаване на проблема с фантомните гласове, твърди професорът

09:50 | 18.10.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Михаил Константинов: Парламентарната битка за по-малките партии е загубена

„Бариерата от 4% за влизане на партиите в парламента остава и това ще бъде неизгодно за малките партии и независимите кандидати, въпреки другите промени целящи по-лесното им стигане до депутатските банки“, каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air математикът проф. Михаил Константинов по повод промените в Изборния кодекс.

Исканите от БСП и ДПС изменения предвиждт още намаляване на депозитите за участие в изборите – за партии да стане 2 500 лева, за коалиции – 5 000 лева, а за инициативни комитети – 100 лева.

Според Константинов обаче това обрича на още по-сериозна загуба малките политически формации.

„Малките се борят за един и същи ресурс. Когато в битката влезнат малко на брой кандидати, има шанс някой да го вземе и да мине 4-процентната бариера. Сега те ще го разкъсат помежду си и ще останат далеч под бариерата. Например, ако в София се яви един независим кандидат, той ще привлече много гласове, защото хората не искат вече партии. Сега обаче ще има не един, а 25 независими кандидати, защото изискванията са силно редуцирани“, обясни още професорът математик.

По думите му с предложените корекции има наченки за решаване на проблема с фантомните гласове.

„Създава се един вид изборна памет с тези списъци на гласувалите на последните избори.
Целта е да няма хора, които неправомерно ще бъдат лишени от правото им на глас, което според мен ще сработи“, каза Михаил Константинов.

Вижте целия разговор във видео файла.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
bgMan
преди 10 години
Целта отново е разрояване и размиване на гласовете, така че пак 2-3 основни партии да държат "контролния пакет" в парламента и табуна да продължи да си крета както досега според сценария.Този инструмент беше използван не един път. Обществото трябва да порасне за да не се повтори пак същото действие от пиеската, както едно време и следващият парламент да е същият като този.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Ще падне смях! Спомням си една кандидат-президентска кампания, дето имаше ниски критерии и БНТ беше задължена да дава по 10 мин време на всяка кандидат-президентска двойка. То беше Кире Либерало, то Жорж Ганчев/Петър Берон, имаше една леля от партия Български Орел, една Вера някоя си от партия некаква си... ей така не съм се смял и на скечовете на Бени Хил.Кире Либерало разцепи мрака с "Внимавайте как че гласувате, после да не се цувате":D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още