IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Машинно гласуване при следващите избори се предлага в проекта за Изборен кодекс

Хартиените бюлетини ще се печатат в печатницата на БНБ под контрола на Министерството на финансите и ЦИК

16:43 | 17.10.13 г. 2
Машинно гласуване при следващите избори се предлага в проекта за Изборен кодекс

На предстоящите избори да се проведе експериментално машинно гласуване в 5 000 секции в областните центрове. Това ще предложи на депутатите временната парламентарна комисия за промени в Изборния кодекс, която днес приключи дейността си, продължила три месеца. Депутатите от ДПС и БСП подкрепиха доклада на комисията.

От името на парламентарната група на ДПС депутатът Христо Бисеров обяви, че проектът е добра база и движението ще го използва, за да внесе проект за нов Изборен кодекс. „Ако всички ползваме този продукт, би било добре да работим консенсусно”, призова той.

От ГЕРБ обаче смятат, че комисията не е изпълнила задачата, която й е поставена. „В резултат от работата на комисията ние не се намираме по-близо в мненията и становищата си, отколкото в началото на нейната работа”, упрекна управляващите Цецка Цачева.

Председателят на комисията Мая Манолова от БСП обясни, че няма как временна комисия да внесе проектозакон, това трябва да го направят народни представители. Направихме проект, хубаво е да се съобразим с предложенията на гражданските организации”, настоя тя.

В доклада си комисията предлага още да се премине към активна регистрация и в избирателните списъци да бъдат вписани всички граждани, които са гласували на последните избори.

Целта е да няма хора, които неправомерно да бъдат лишени от правото им на глас, обясни Манолова.

Има и предложение организации на българите в чужбина да бъдат допуснати  като подпомагаща страна на дипломатическите и консулските представителства при организирането на изборите в чужбина.

Нов момент са и правилата за отпечатване, съхранение и разпространение на бюлетините. За първи път се предвижда хартиените бюлетини да се отпечатват в печатницата на БНБ под контрола на Министерството на финансите и ЦИК.

Предлага се и изцяло нов начин на конституиране на ЦИК. Нейният състав се предвижда да бъде намален  и да се избира от парламента след публично изслушване. Освен това към ЦИК да има и Обществен съвет, предлага още комисията.

Въвежда се и обща бюлетина за национални, местни и евроизбори с преференция.

Предвижда се още намаляване на депозитите за участие в изборите – за партии те да са 2 500 лева, за коалиции – 5 000 лева, а за инициативни комитети – 100 лева. Проектът предвижда право да участват в местни и президентски избори да имат и хора с двойно гражданство.

Промени има и в медийното отразяване на предизборните кампании, като се въвежда безплатно участие в обществените медии за тези, които не получават партийна субсидия. В доклада си комисията предлага да има пряк избор на районите кметове, както и на населени места с над 100 души.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:36 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 31 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Има ли някаква информация какво представляват машините за "машинното гласуване" ? Хардуеър, софтуеър, кой е администратор, по какъв начин се събират гласовете, по какъв начин се предават? Щото в такива електронни работи дори няма нужда да пренасяш чували с бюлетини за да измамиш. Дори няма нужда да ги печаташ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 32 rate down comment 0
WarrenBuffett
преди 10 години
До тук - добре. "Въвежда се и обща бюлетина за национални, местни и евроизбори с преференция." - Бихте ли посочили каква е преференцията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още