IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Кънев: Сливането на почивните дни трябва да се съгласува с работодателите

Абсурдно е малките и големите компании да попълват едни и същи декларации и справки, смята "червеният" депутат

11:09 | 19.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор
П. Кънев: Сливането на почивните дни трябва да се съгласува с работодателите

„Няма никаква логика малка фирма с 5 или 10 работници да попълва същите справки и декларации, каквито попълва и дружество с 1000 служители“, каза в ефира на Bulgaria On Air депутатът от БСП Петър Кънев. Той препоръча и при сливането на почивните дни около празниците да се търси мнението на работодателите и синдикатите. 

Според него е абсурдно дребните предприемачи с до десетина души персонал да правят и програмите за отпуските, предвидени в закона. „Излишната бюрокрация пречи! Жизнено важно е да облекчим именно малките и средните фирми, защото именно те представляват 95% от икономиката. Желанието ни е да направим така, че бизнесът по-малко да пише и повече да работи“, поясни Кънев.

Не е редно правителството да взима решенията за сливане на почивни дни около празниците за почивните дни, без да се допита до работодателите и синдикатите, коментира още той и предложи вместо да се отработват дни в съботите, съответните почивни дни да се отнемат от отпуската, както е във Франция и много други европейски страни.

„Отработването е пълна загуба на време и ресурси. Масово в дните за отработване, хората си тръгват по-рано от работа и реално не се извършва никакъв труд“, посочи депутатът. По думите му, към момента предложението намира подкрепа.

„Това ще бъде част от верига мерки, с които ще облекчим бизнеса в страната. Лидери сме в Европа по почивни дни. Като се добавят уикендите, отпуските и болничните, от 365 дни се почива 160 дни“, посочи Кънев.

Разговора можете да видите във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още