IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преговорите за разширяването на Панамския канал бяха прекратени

Има вероятност договорът с GUPC да бъде анулиран

13:48 | 06.02.14 г.
Автор - снимка
Редактор
Преговорите за разширяването на Панамския канал бяха прекратени

Консорциумът, на който е възложено разширяването на Панамския канал, прекъсна строителните работи, съобщи администраторът на канала Хорхе Кихано, като потвърди края на преговорите за финансовия конфликт.

Според него непреклонната позиция на консорциума GUPC, оглавяван от испанската компания Sacyr, спъва сключването на споразумение за очакваните допълнителни разходи на консорциума, които възлизат на 1,6 милиарда долара. Съгласно първоначалния договор разходите трябваше да бъдат 3,2 милиарда долара. Кихано не изключи вероятността договорът за разширяването на канала да бъде анулиран.

Президентът на Панама заяви, че подготвя пътуване до Испания и Италия, за да окаже натиск над двете компании, които не желаят да продължат договорите си.

На 15 август тази година се навършват 100 години от създаването на връзката между двата океана. През оставащите месеци властите на Панамския канал ще организират десетки събития по повод годишнината.

„Главно ще покажем с какво сме допринесли за развитието на международната търговия през призмата на изминалите 100 години”, казва още Кихано. През втората половина от оставащите месеци събитията ще се фокусират върху бъдещето развитие на канала през следващите десетилетия.

Вижте още по темата в репортажа на Bulgaria On Air.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още