fallback

Бобева: Системата за иновации в България е небалансирана

Държавата дава повече пари за иновации в сравнение с частния сектор, заяви вицепремиерът по икономическото развитие

16:31 | 20.03.14 г. 1

През последните години държавата дава все повече пари за иновации, но не реализира достатъчно висок икономически растеж от тях. Това заяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на конференция "Иновации и предприемачество", на която телевизия Bulgaria On Air е медиен партньор.

По думите й страната ни се характеризира с небалансирана иновационна система, въпреки заделената за тази година рекордна сума от 20 милиона лева за нововъведения.

Бобева посочи още, че държавата дава повече пари за иновации в сравнение с частния сектор. Тя допълни, че делът на оборота на предприятията, реализиран от нововъдени стоки и услуги е малко под 4%. Според нея тази статистика е крайно незадоволителна и фирмите трябва да влагат повече пари в научно-изследователска дейност.

„България е на 43-о място в класацията Глобален иновационен индекс 2013 година и се нарежда след държавите, които са наречени „плахи“ или „скромни“ по отношение на инвестициите в иновации, въпреки че се отбелязва определен напредък“, коментира Бобева.

Образованието е ключово за създаването на иновации, подчерта на свой ред Петър Иванов, член на Конфедерацията на работодателите и индустриалците. Той подчерта, че в един от секторите на икономиката в България, в който са концентрирани най-много иновации – IT технологиите, липсват повече 25 000 обучени кадри.

„Без добро образование ние не можем да мислим за иновации. Образование, което първо е съобразено с нуждите на бизнеса, а после да е съобразено с времето, в което се намираме“, коментира Иванов.

Вицепремиерът Даниела Бобева подчерта, че частният сектор е този, който ще създаде икономиката, базирана на иновации. По нейни думи, за да стане това възможно, трябва да се изготвят конкретни стъпки и мерки, чрез които науката, образованието и частният сектор да започнат да работят заедно.

Припомняме, че в края на миналата седмица премиерът Пламен Орешарски заяви, че правителството ще подпомага приоритетно "чрез административно облекчение и кадри" високотехнологични сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:59 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още