fallback

П. Илиев: Действията на БНБ заслужават адмирации

Централната банка доказа, че е гарант за стабилността на банковата система, смята Петър Илиев

22:27 | 22.06.14 г. 15

Българската народна банка (БНБ) може само да бъде адмирирана за действията си през последната седмица. Такова мнение изрази в предаването Boom&Bust по телевизия Bulgaria On Air Петър Илиев, заместник-главен редактор на вестник „Банкер”.

С последните си действия БНБ показва, че е абсолютен гарант за стабилността на банковата система, посочи Илиев. Според него институцията се е намесила изключително адекватно, давайки да се разбере, че Корпоративна търговска банка има проблем единствено със своята ликвидност. Всичко, което прави БНБ в момента, е разписано по закон, коментира Петър Илиев. Според него влизането на Фонда за гарантиране на влоговете и Българската банка за развитие в акционерната структура на КТБ се прави с цел бързото връщане на доверието към финансовата система.

Влизането на двете институции като основни акционери в КТБ няма да се прави с държавни пари, смята Илиев. Те ще влеят ликвидност, ще стабилизират банката и тя ще започне да функционира нормално. След това ще се потърси частен инвеститор, който да купи дяловете им, обясни той. В момента няма системен риск в банковия сектор, тъй като няма никаква обвързаност на междубанковите депозити, категоричен е Илиев.

В предаването Петър Илиев и водещите Владимир Сиркаров и Кузман Илиев коментираха причините да се стигне до ситуацията около КТБ и назначаването на специален надзор за банката от страна на БНБ. Ликвидната криза е типичен проблем за системата на банкиране с частичен резерв, обясниха те.

Класическата ликвидна криза в такава система идва при рязък отлив на привлечените средства – основно депозити, тъй като те могат да бъдат изтеглени от вложителите по всяко време, независимо от срока, за който са сключени. В същото време обаче привлечените средства се отпускат от банките дългосрочно (основно като кредити). Те не могат да бъдат събирани при нужда, а само съгласно погасителните планове, коментира Петър Илиев.

Основна причина за ликвидните проблеми на КТБ са действията на прокуратурата и гласността, която е получило разследването срещу подуправителя Цветан Гунев, посочи Петър Илиев.

Какви са рисковете пред финансовата система, как функционира тя и какво може да се направи за преодоляване на страховете за стабилността на банките у нас? Какво ще се случи с акционерите в КТБ – вижте в предаването Boom&Bust.

Всичко по темата Корпоративна търговска банка може да следите тук  

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:31 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още