IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Илиев: Действията на БНБ заслужават адмирации

Централната банка доказа, че е гарант за стабилността на банковата система, смята Петър Илиев

22:27 | 22.06.14 г. 15
П. Илиев: Действията на БНБ заслужават адмирации

Българската народна банка (БНБ) може само да бъде адмирирана за действията си през последната седмица. Такова мнение изрази в предаването Boom&Bust по телевизия Bulgaria On Air Петър Илиев, заместник-главен редактор на вестник „Банкер”.

С последните си действия БНБ показва, че е абсолютен гарант за стабилността на банковата система, посочи Илиев. Според него институцията се е намесила изключително адекватно, давайки да се разбере, че Корпоративна търговска банка има проблем единствено със своята ликвидност.

Всичко, което прави БНБ в момента, е разписано по закон, коментира Петър Илиев. Според него влизането на Фонда за гарантиране на влоговете и Българската банка за развитие в акционерната структура на КТБ се прави с цел бързото връщане на доверието към финансовата система.

Влизането на двете институции като основни акционери в КТБ няма да се прави с държавни пари, смята Илиев. Те ще влеят ликвидност, ще стабилизират банката и тя ще започне да функционира нормално. След това ще се потърси частен инвеститор, който да купи дяловете им, обясни той.

В момента няма системен риск в банковия сектор, тъй като няма никаква обвързаност на междубанковите депозити, категоричен е Илиев.

В предаването Петър Илиев и водещите Владимир Сиркаров и Кузман Илиев коментираха причините да се стигне до ситуацията около КТБ и назначаването на специален надзор за банката от страна на БНБ. Ликвидната криза е типичен проблем за системата на банкиране с частичен резерв, обясниха те.

Класическата ликвидна криза в такава система идва при рязък отлив на привлечените средства – основно депозити, тъй като те могат да бъдат изтеглени от вложителите по всяко време, независимо от срока, за който са сключени. В същото време обаче привлечените средства се отпускат от банките дългосрочно (основно като кредити). Те не могат да бъдат събирани при нужда, а само съгласно погасителните планове, коментира Петър Илиев.

Основна причина за ликвидните проблеми на КТБ са действията на прокуратурата и гласността, която е получило разследването срещу подуправителя Цветан Гунев, посочи Петър Илиев.

Какви са рисковете пред финансовата система, как функционира тя и какво може да се направи за преодоляване на страховете за стабилността на банките у нас? Какво ще се случи с акционерите в КТБ – вижте в предаването Boom&Bust.

Всичко по темата Корпоративна търговска банка може да следите тук
 

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Ликвидната криза не е загуби. Дали има загуби, ще покаже одита. По-скоро банката отчете печалба за миналата година, на вниманието на г-н Владимиров
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Ти изобщо прочете ли какво съм написал? 20% от парите ще удовлетворят 80% от вложителите. Кое не разбра? Дори сметката да е върху 6 милиарда, в което се съмнявам, 20% са 1.2 милиарда. Изобщо, всякакви числа, с които форумните *** се замерят, са 100% слухове и машинации. Докато не мине одита, няма да е ясно колко реално пари щ са нужни. Фундаментално погледнато, няма никакво значение колко са влоговете, въпросът е колко са лошите кредити. Това е сумата, която реално липсва и трябва да се намери. Всеки смята колко са влоговете, а колко пари ще постъпят от погасяване на кредити, а колко неразпределена печалба има, провизии, а какъв резерв има в БНБ тази банка, предвиден за такива случаи... Лесно е то, като бакалия. Щом в чекмеджето има 100 лева, значи бизнеса толкова струва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 0
m_vladimirov
преди 9 години
На вниманието на г-н П.Илиев,действия на БНБ водят до одържавяване на частни на загуби, а другото име на това е комунизъм.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 9
raul_castro
преди 9 години
Нещо ми се струва, че тази сметка не взема предвид психологическия елемент. Та нали след като отвори банката, всичко живо ще се хвърли да тегли и да пренасочва с преводи към други банки! При депозити за над 6 млрд как ще им стигнат 300-400 млн???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
и ся кво? Бюрека няма да успеем да го видим премиер?:) Какво ли е да видиш как мечтите ти отлитат???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Хайде де, опри се :) Ама нямаш данни :DИма един принцип - 80/20 почти универсално приложим. Според този принцип,приложен за банка, 80% от парите в банката са на 20% от клиентите а 20% от парите, на 80% от вложителите. Та.. някои от 20тте процента с 80% пари вече изтегли и затова банката спря. Сега по-голямата част ( но не всички) от 80тте %та (дето държат 20% от парите) правят голям шум, но сумата няма да е толкова голяма. Не повече от 300-400 милиона според мен, като част от нея ще дойде от ББР.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 4
raul_castro
преди 9 години
Колко пари са нужни според вас за да се запълни дупката, след като при отварянето най-вероятно тегленето ще продължи с пълни темпове? Нека се опрем на математиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
Е то беше очизвадно. Първо изтарашиха някакви фирми в сградата, дето били на Василев (което не е ясно но така се тиражира), после измислиха опит за убийство и разпитаха шефове на КТБ ни в клин ни в ръкав, после обвинение срещу Гунев, като ясно се даде да се разбере за какво е и коя банка не е надзиравал както трябва.. е кой ще издържи на три мощни ъпъркъта от прокуратурата и множество по-слаби леви прави от медиите, докато е затиснат с чатал на врата от правителството ( което тегли дивидент)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 9 години
мхм...и аз мисля като теб-моя градски я втаса, беше добре координирано:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
И почвам да си мисля... Банката се издъни, основно защото правителството изтегли 80% от печалбата на държавните предприятия като дивидент и това предизвика ликвидната криза не дребните вложители или поне не само те. БНБ ще налее в банката пари от фонда за гарантиране на влоговете. Като проследим излиза, че парите от фонда индиректно ще запълнят дупката в бюджета. От друга страна обаче, ако това беше идеята, тогава защо бяха атаките от прокуратурата? А можеби с 1 куршум 3 заека (Василев аут от КТБ, Гунев аут от БНБ, показно на БНБ че трябва да слушка, и запълване на дупката в бюджета от фонда.Няма да разберем :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още