IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светлана Боянова: Има риск България да загуби средства по ПРСР

Заради късно одобрени проекти се бавят заявките за окончателни плащания

18:12 | 18.08.14 г.
Светлана Боянова: Има риск България да загуби средства по ПРСР

Пред Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 стои сериозен риск от загуба на средства. Това предупреди бившият зам.-министър на земеделието Светлана Боянова и  председател на Института за агростратегии и иновации пред телевизия Bulgaria On Air.

„Сериозният проблем, който стои, е рискът от загуба на средства – 330 млн. евро, които трябва да разплатим до края на годината. Аз като експерт не виждам откъде ще дойдат тези плащания“, смята тя.

Припомняме, че преди няколко дни агроминистърът в служебния кабинет Васил Грудев също заяви, че по земеделски проекти до края на годината трябва да бъдат разплатени 337 млн. евро, за да не бъдат загубени средствата.

Боянова коментира, че проблемът идва от предходното ръководство на Фонд „Земеделие“, което много късно е одобрило проектите. Сега земеделците нямат време да ги изпълнят, така не могат да искат окончателни плащания по програмата и България губи пари.

„Вече сме август месец – не можем да разчитаме на чудеса за последните 3 месеца, но поне трябва да си извадим поука и да внимаваме с ръководствата на тези институции, защото те водят държавата до такива катастрофални положения“, коментира Боянова.

Във връзка със руското ембарго за селскостопански продукти от ЕС тя коментира, че за компенсации за фермерите може да се говори, след като въпросът бъде решен на европейско ниво.

„За България се оказа, че загубите са в размер на около 5-10 млн. евро за  българските производители на плодове и зеленчуци, което не е много. В момента косвеният ефект от ембаргото не може да бъде изчислен, но се наблюдава спад на цените и това ще бъде проблем за България и може да доведе до фалит на много земеделски производители, защото няма да могат си продадат продукцията на конкурентна  цена“, допълва тя.

Вижте още във видеото:

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още