IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байков: Българският туризъм се представя на други пазари, но не и в Европа

Делът на посетилите България европейци е намалял с 17% за първото полугодие

12:06 | 18.08.15 г. 1
Байков: Българският туризъм се представя на други пазари, но не и в Европа

Лицето на българския туризъм се представя на други пазари, но не и в Европа, което е изключително учудващо, защото сме член на ЕС и би трябвало да се възползваме от членството в тази икономическа структура. За съжаление България не се рекламира и това не е само от тази година, каза председателят на УС на Асоциацията на туроператорите и туристическите агенти Байко Байков в предаването Денят Он Ер на телевизия Bulgaria On Air.

В момента делът на европейските туристи в България е около 50%. Тази тенденция се задълбочи изключително много в посока на загуба на конкретни европейски пазари, посочи той.

"Туристите от тези страни са основният поток за нашите съседи, с които се опитваме да се конкурираме за Средиземноморските дестинации. В този смисъл това е развит туристически пазар, изключително близък като разстояние, в рамките на два до три часа всичките големи европейски пазари, които генерират големи туристически потоци, може да ползват абсолютно безпрепятствено безвизов режим на нашите летища", допълни Байков.

Според него проблемите идват и от това, че България се разви като нискобюджетна дестинация и се асоциира с това понятие. „Много трудно можем да променим нагласата на европейците към нея“, каза още експертът. Той отбеляза, че проблемите не опират само до средствата, а и до качеството на туристическия продукт, което трябва да се подобри.

Числата са изключително обезпокоителни, отбеляза Байков и посочи, че за първото полугодие делът на общо посетилите България е намалял с 16%, а за пристигналите от ЕС - със 17%.

300 000 по-малко туристи има в България през първото шестмесечие. Общо с цел почивка са милион 1 440 000, а с цел почивка и работа са 2 млн. души. За година и половина сме загубили над 250 000 туристи от Румъния, над 250 000 от Гърция, около 50 000 туристи от Великобритания, около 50 000 туристи от Германия. Това са изключително притеснителни числа на фона, че са устойчиви", коментира експертът.

Това предвещава и тежък туристически сезон през 2016 г., прогнозира Байков.

Още от разговора вижте на сайта на Bulgaria On Air


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
Barona
преди 8 години
Доц. д-р Преслав Димитров, ръководител на катедра "Туризъм" в ЮЗУ: "За съжаление, значителна част от сънародниците ни също обърнаха гръб на нашето море и се отправиха към Турция и Гърция. Трябва да си го кажем направо и да не крием причините за това. Ако се наложи на който и да е от нас да излезе на плажа на Слънчев бряг за два шезлонга с чадър ще му се наложи да плати 25 лв., евентуално, ако поръча нещо за консумация, сумата става 50 лв. Докато в Гърция и Турция една такса от около 2.50 евро ни осигурява два шезлонга и чадър безплатно. Дори само този факт е достатъчен, за да наклони везните в полза на чуждите плажове. Следващият много жесток негативен момент е качеството на морската вода. България всяка година е глобявана от Световната здравна организация за наличие на ешерихия коли в акваторията на българските курорти. Във водата, в която хората се къпят и разхлаждат, се среща опасната бактерия, която предизвиква стомашно-чревни разстройства, които лекарите диагностицират невинно като летен вирус." http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2015-08-06&article=226445
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още