fallback

Калфин: Държавата може да плаща таксите за детските градини

Майчинството за втората година не подлежи на облагане, докато минималната заплата е облагаема, коментира социалният министър пред Bulgaria ON AIR

22:41 | 08.03.16 г. 7

Държавата да плаща таксата за детски градини по примера на други държави в Европа. Това е една от възможните мерки в подкрепа на родителите в страната, коментира министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването Денят ON AIR на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Първо, държавата чрез общините трябва да изгради нужната инфраструктура, от която има нужда. На второ място, според мен трябва да вървим към поемане на таксите за детските градини и за яслите, така че децата на хората с различни доходи да могат да влязат отрано в тях. Това има няколко ефекта. По този начин детски получават всички, независимо от дохода, докато в момента зависят от него. Второ - родителите могат да се върнат на работа. Това е добре както за икономиката, така и за техните доходи. Трето, има застрашени социални групи, където хората нямат пари да си платят таксата за детска градина", обясни социалният министър.

Калфин призна, че държавата може “по-отговорно да се грижи за майките”. "Много неща още трябва да се направят в държавата, доста разходи да се извършат, за да има по-висока мотивация и по-висок статус на младите родители”, посочи той.

Той припомни, че от средата на тази година се увеличава обхватът на детските надбавки, тъй като “таванът” на дохода на семействата се вдига от 350 на 450 лева.

Що се отнася до въпроса за размера на майчинството за отглеждането на дете от 1 до 2 години, Ивайло Калфин посочи, че 340-те лева за майките не подлежат на облагане, докато минималната работна заплата е облагаема.

“Като извадите осигуровки и данъци, които се плащат от минималната работна заплата, тя става 340 лева. Така че, ако стане 420 лева, то една жена, която работи на минимална работна заплата или ниска работна заплата, също ще бъде по-добре платена, ако седи в къщи и гледа детето", коментира той.

Социалният министър призна за неравенството между мъже и жени по отношение на заплащането за едни и същи извършвани дейности.

Като приоритет за администрацията той определи т.нар. обезкуражени лица – т.е. хората, които не работят, но и не търсят работа, защото смятат, че няма да могат да намерят.

Вижте цялото интервю с Ивайло Калфин

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още