IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Държавата може да плаща таксите за детските градини

Майчинството за втората година не подлежи на облагане, докато минималната заплата е облагаема, коментира социалният министър пред Bulgaria ON AIR

22:41 | 08.03.16 г. 7
Калфин: Държавата може да плаща таксите за детските градини

Държавата да плаща таксата за детски градини по примера на други държави в Европа. Това е една от възможните мерки в подкрепа на родителите в страната, коментира министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин в предаването Денят ON AIR на телевизия Bulgaria ON AIR.

"Първо, държавата чрез общините трябва да изгради нужната инфраструктура, от която има нужда. На второ място, според мен трябва да вървим към поемане на таксите за детските градини и за яслите, така че децата на хората с различни доходи да могат да влязат отрано в тях. Това има няколко ефекта. По този начин детски получават всички, независимо от дохода, докато в момента зависят от него. Второ - родителите могат да се върнат на работа. Това е добре както за икономиката, така и за техните доходи. Трето, има застрашени социални групи, където хората нямат пари да си платят таксата за детска градина", обясни социалният министър.

Калфин призна, че държавата може “по-отговорно да се грижи за майките”. "Много неща още трябва да се направят в държавата, доста разходи да се извършат, за да има по-висока мотивация и по-висок статус на младите родители”, посочи той.

Той припомни, че от средата на тази година се увеличава обхватът на детските надбавки, тъй като “таванът” на дохода на семействата се вдига от 350 на 450 лева.

Що се отнася до въпроса за размера на майчинството за отглеждането на дете от 1 до 2 години, Ивайло Калфин посочи, че 340-те лева за майките не подлежат на облагане, докато минималната работна заплата е облагаема.

“Като извадите осигуровки и данъци, които се плащат от минималната работна заплата, тя става 340 лева. Така че, ако стане 420 лева, то една жена, която работи на минимална работна заплата или ниска работна заплата, също ще бъде по-добре платена, ако седи в къщи и гледа детето", коментира той.

Социалният министър призна за неравенството между мъже и жени по отношение на заплащането за едни и същи извършвани дейности.

Като приоритет за администрацията той определи т.нар. обезкуражени лица – т.е. хората, които не работят, но и не търсят работа, защото смятат, че няма да могат да намерят.

Вижте цялото интервю с Ивайло Калфин

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 1
balkando
преди 8 години
Типичен социалист - държавата да плаща ! Държавата откъде взема, за да плати ?! От данъкоплатците. Данъкоплатците не могат ли да си платят сами детските градини на децата ?! Могат ! Обаче целта е да се платят детските градини на децата на тези, които не искат да работят на светло и да са данъкоплатци. Защо ? Г-н Калфин ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 1
senzor
преди 8 години
Ще ви кажа от къде идва неравенството в заплащането на мъжете и жените. В бригада ел.техници имахме 2 жени с четвърти разряд а мъжете с по-висок. На теория вършехме една и съща работа но на практика ако се дърпат кабели, ако се влиза в мръсни шахти и канали, ако се извършва височинен монтаж, ако трябва тежки двигатели на кранове да се сменят и друга тежка работа те НЕ МОЖЕХА. Забърсваха праха на трафове и изолатори, метяха и чистеха, носеха ни инструменти и материали, пишеха документи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
pepince
преди 8 години
Калфин, плащай си таксите за детските градини на ***, 20-се заплати плащай и квото още искаш плащай от своя джоб, нас обикновените данъкоплатци не ни закачайте повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 8 години
Е сега пък и ако кажеш как я виждаш да стане тая работа , ша та призная не за заслужи , ами направо за велик инвеститор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
kefala
преди 8 години
На много хора в България,трябва да се забрани да гледат деца!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
kefala
преди 8 години
***,колкото щеш!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
Атанасио
преди 8 години
Откри топлата вода ''Според икономистите на МВФ увеличение с 1% при доходите на най-бедните 20% в тези икономики води до 0,38% увеличение на растежа'' - http://***.investor.bg/drugi/338/a/mvf-povishavaneto-na-neravenstvoto-zabavia-ikonomicheskiia-rastej-196827/,и тъй като 2,5 млн. у нас са бедни с доход под 296лв. и като цяло 80% са с доход под 560лв. - http://***.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/2-243-lv-na-mesec-sa-neobhodimi-za-normalen-jivot-na-chetirichlenno-domakinstvo-205115/тоест тъй като доходите у нас са 40-50% по-ниски растежа ще е голям Още факти - ''Как изхвърлихме 10% БВП на ***'' - http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=3254752 Обяснил съм - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1713491132262447
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още