fallback

Георг Георгиев: Не може да скъсаме дипломатически отношения с Русия

Послание от съдебната власт не бива да се бърка с такова на правителството, каза зам.-министърът на външните работи

12:16 | 06.02.20 г. 5

"Не смятам, че може да се стигне до късане на дипломатическите отношения с Русия. Това заяви по Bulgaria ON AIR зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев. Той коментира и думите на главния прокурор Иван Гешев, че Москва и Сърбия пазят банкера Цветан Василев.

"Послание от съдебната власт не бива да се бърка с такова на правителството. Няма как такива действия да не са неприятни, България държи на своя суверенитет и на спазване на законите", каза в студиото на "България сутрин" Георгиев.

Относно новината от вчера, че български съдия и семейството му са със забрана да влизат на територията на САЩ заради "участие в сериозна корупция", Георг Георгиев каза: "Дали ще се разследва допълнително Андон Миталов - това решение ще се вземе от компетентните органи. MВнР не е крайната инстанция, която има роля по този казус. Не бих повярвал, че държава като САЩ не основава твърденията си на факти", посочи той.

Съдия Андон Миталов от Специализирания съд става първият българин с такава санкция.

По думите на заместник-министъра сътрудничество между нас и САЩ по казуса с борбата с корупцията не бива да бъде неочаквано. "Българите сме най-заинтересовани от това да осигурим среда без корупция. Няма как обаче нашите партньори да не бъдат загрижени", добави Георгиев.

"Темата с визите за САЩ е една от най-често поставяните при комуникацията ни с Вашингтон. Трипроцентната бариера на откази е тази, която все още не успяваме да преодолеем. Ще продължим в насока на това да изпълним и този критерий", заяви зам.-министърът на външните работи.

Вижте целия разговор във видеото.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:46 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Bulgaria On Air виж още