IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Българският съдия Андон Миталов участва в сериозна корупция

Съдията от Специализирания наказателен съд и семейството му получават забрана за влизане в страната, обяви държавният секретар Майкъл Помпейо

16:01 | 05.02.20 г. 23
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Българинът със забрана да влиза в САЩ е съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Посолството на Съединените щати у нас разпространи изявление на държавния секретар Майкъл Помпейо, в което той заявява, че „публично оповестява името на съдията Миталов за участието му в сериозна корупция“. 

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция", се посочва в изявлението на Помпейо.

"В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова", се казва още в изявлението на Помпейо.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб, посочва още Помпейо.

Припомняме, че вчера посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа съобщи, че предстои до края на седмицата да се посочи първото име на корумпиран българин, който ще получи забрана да влиза в САЩ.

Кой е Миталов?

Андон Миталов е съдията, който пусна обвинения в шпионаж лидер на русофилите Николай Малинов да отиде в Русия и да получи орден от президента Путин. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров поиска Съдебният инспекторат да провери работата на съдия Андон Миталов, издал разрешението, и да му наложи наказание, ако се окаже, че е нарушил закона. От съобщението на прокуратурата стана ясно, че пътуването е в разрез с установения ред, защото вместо да искат разрешение за пътуване в чужбина от наблюдаващия прокурор, който води разследването на Малинов, адвокатите му са поискали съгласие от съда. Обвиненият в шпионаж лидер на движение "Русофили" е на свобода, след като плати гаранция от  50 000 лева.  

Председателят на движение "Русофили" получи в началото на ноември орден "Дружба" от Владимир Путин, след което от Кремъл разпространиха позиция по повод делото срещу него, в която се казваше, че преследването му може да има "пагубни последици". Впоследствие Малинов се завърна в България и обяви, че никога не е имал намерение да се укрива. Тогава заяви пред медиите, че в Москва се е срещнал и с пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 15 rate down comment 12
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Двата трoла копейници зачислени тук, дядя Вова и ing5rov, не се хабете да слагате минуси, всички знаят, че може да се сладат безброй минуси тук, стига да се изчаква. Тичайте в епицентър или бултаймс да се оплачете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 20 rate down comment 25
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Признаци на шизофрения - нее, не са наши войски в Крим, не са и в Донбас, малайзийския самолет сам си падна, джуджето с ботокса е беден, тия милиарди в офшорките не били негови и тн. и тн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 19 rate down comment 27
Спящият бик
преди 4 години
"Тогава главният прокурор Сотир Цацаров поиска Съдебният инспекторат да провери работата на съдия Андон Миталов, издал разрешението, и да му наложи наказание, ако се окаже, че е нарушил закона."...И какво направи Съдебният инспекторат? Нищо! Абсолютно нищо! Зеро!Затова съм изключително доволен от санкцията на САЩ, които не просто отсъдиха справедливо, но и защитиха нашето национално достойнство, което ние с бездействието и търпимостта си подритваме в прахта!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 20 rate down comment 29
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Колониите, таварищи, се намират в Расийка. Там, където си имат губернатори и губернии, наказателни колони и тн. Тук е Европа, хората пътуват, живеят и работят където си искат. Опорките на слабоуми, като ing5rov и дядя вова вървят само на язовир Копринка и на Бузлуджа, където се събират мозъчно увредените индивиди с 2 пръста чела и блеснал шумкарски поглед.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 26 rate down comment 22
ing5rov
преди 4 години
Колония "Бългерия"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 19 rate down comment 15
дядя Вова
преди 4 години
Признаци на шизоффрения:"..Ще направим всичко възможно, за да имаме отлични отношения с Русия. Въпреки това, в същото време няма да подведем нашите съюзници по света, включително Украйна , заяви помощник-председателят на САЩ за национална сигурност Робърт ОБрайън...."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 26 rate down comment 15
дядя Вова
преди 4 години
По-скоро национални предатели!Националните интереси са коренно различни от тия на Дълбоката държава в САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 24 rate down comment 30
gogo6060
преди 4 години
Нали не беше нищо сериозно ве таваришшч ... на рубладжиите ви трябва много време, докат схванете къв томахок нахакаха сред големците ви. Да му мислят явните и скрити проруски мишоци със запорираните милиони, няма да си намерят съдия да им спасява пострадалите зад..ци, хахахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 15 rate down comment 8
многодобре
преди 4 години
...***.и. ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 7
многодобре
преди 4 години
...*** и...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още