IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: Българският съдия Андон Миталов участва в сериозна корупция

Съдията от Специализирания наказателен съд и семейството му получават забрана за влизане в страната, обяви държавният секретар Майкъл Помпейо

16:01 | 05.02.20 г. 23
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Българинът със забрана да влиза в САЩ е съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов. Посолството на Съединените щати у нас разпространи изявление на държавния секретар Майкъл Помпейо, в което той заявява, че „публично оповестява името на съдията Миталов за участието му в сериозна корупция“. 

"Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция", се посочва в изявлението на Помпейо.

"В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова", се казва още в изявлението на Помпейо.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб, посочва още Помпейо.

Припомняме, че вчера посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа съобщи, че предстои до края на седмицата да се посочи първото име на корумпиран българин, който ще получи забрана да влиза в САЩ.

Кой е Миталов?

Андон Миталов е съдията, който пусна обвинения в шпионаж лидер на русофилите Николай Малинов да отиде в Русия и да получи орден от президента Путин. Тогава главният прокурор Сотир Цацаров поиска Съдебният инспекторат да провери работата на съдия Андон Миталов, издал разрешението, и да му наложи наказание, ако се окаже, че е нарушил закона. От съобщението на прокуратурата стана ясно, че пътуването е в разрез с установения ред, защото вместо да искат разрешение за пътуване в чужбина от наблюдаващия прокурор, който води разследването на Малинов, адвокатите му са поискали съгласие от съда. Обвиненият в шпионаж лидер на движение "Русофили" е на свобода, след като плати гаранция от  50 000 лева.  

Председателят на движение "Русофили" получи в началото на ноември орден "Дружба" от Владимир Путин, след което от Кремъл разпространиха позиция по повод делото срещу него, в която се казваше, че преследването му може да има "пагубни последици". Впоследствие Малинов се завърна в България и обяви, че никога не е имал намерение да се укрива. Тогава заяви пред медиите, че в Москва се е срещнал и с пенсионирания генерал от КГБ Леонид Решетников.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 29 rate down comment 18
многодобре
преди 4 години
...мрежата прегрява! ...повечето от коментарите са в този тон: ..."Вие, които четете присъди от екрана на ТВ сте пълни ***!Ние българите си даваме сметка че ВИЕ болни американци сте ни анексирали!Ние българите си даваме сметка че правителството на РБ е ПОД ваш контрол!Даваме си сметка че сме колония на САЩ.НО НИЕ НЕ СМЕ ***!*** сте вие г-да американци скрити в посолството на САЩ!Идея си нямате с кой сте се хванали на хорото.България е страна с на над 1300г история и е оцеляла. *** истинска история! С битки, победи и предателства. Не като вашата измислена история!Народа ни е жилав. Вярно че има и предатели, но в общи линии е корав народ. Ние ще ви надживеем.Утре САЩ ще е блед кошмарен сън. Радиоактивна пустиня. България ще е тук, на Балканите."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 22 rate down comment 12
Kolaicho
преди 4 години
Всичко това е едно чисто показно за нашите политици какво ще го чака, СКО не слушат.Помпейо обявява някакъв си български съдия... чиста пунта Мара!Това сине насочено я към батБойко, я към тия около него
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 24 rate down comment 24
copper
преди 4 години
На срещата си с Тръмп Борисов сам топна съдията, пуснал малинов при джуджака. Какво да му тестват реакцията, тя беше недвузначна. С този ход САЩ целят да ударят продажниците в съда, косвено подкрепят Гешев и прокуратурата в предстоящите дела на стайкови, баневи, малинов, арабаджиеви и т.н. Корумпетата съдии да си знаят, че големият брат гледа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 40 rate down comment 19
дядя Вова
преди 4 години
"Андон Миталов е съдията, който пусна обвинения в шпионаж лидер на русофилите Николай Малинов да отиде в Русия и да получи орден от президента Путин." В колониите е така.Красьо черния, де кадруваше в съдебната система, него какво?Аааа, няма санкции, що събира масонският членски внос!Ово е стандарт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 45 rate down comment 6
Инвестиращ
преди 4 години
Я, какво съвпадение! "Андон Миталов е съдията, който пусна обвинения в шпионаж лидер на русофилите Николай Малинов да отиде в Русия и да получи орден от президента Путин." Освен че е много корумпиран, той бил и политически крайно неблагонадежден.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 31 rate down comment 10
многодобре
преди 4 години
...нищо сериозно. Политика и отново политика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 34 rate down comment 12
Piron
преди 4 години
Моята е подредена, за твоята не знам...както и не знам да те познавам, еле пък да съм те молил за нещо..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 40 rate down comment 17
Piron
преди 4 години
Напротив - това не е никакъв тест, а си е жив лов на вещици - нали знаете кой е Андон Миталов и с какво е известен напоследък? Интересува ги американците как ще реагират властите!...то си е ясно изначало - властите ни ще реагират, както им кажат те, това и на децата им е пределно ясно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 47 rate down comment 11
retro_69
преди 4 години
Тоя ли е най-корумпираният българин?!За един приятел питам...:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 26
Стоян Петров
преди 4 години
Какво точно очакваше? Да ти подредим кочинката? И как да го направим? И защо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още