IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще поевтинеят ли горивата с помощта на фонда от свръхпечалби на енергийни компании?

Служебният министър на икономиката очаква да бъде приет праг и за цената на газа

11:55 | 15.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Не очаквам поскъпване на горивата, коментира пред Bulgaria ON AIR служебният министър на икономиката Никола Стоянов. Той разказа, че в разговори с големи доставчици на горива е било договорено цените на горивата да спрат да растат и дори да намалеят.

Той призна, че е на изчерпване е финансовият ресурс за помощта от 25 ст. на литър и се работи по паралелна мярка със създаването на фонд, който да се пълни от изземването на свръхпечалбите на компаниите от сектор "Горива" и през който да се компенсира част от цената на горивата за граждани и за фирми. Това ще позволи помощта от 25 ст. да нарасне в пъти. 

„Изземването на свръхпечалбите ще стартира веднага и ще започне да се пълни фондът, който ще бъде създаден“, посочи той. Министърът не се ангажира с прогноза дали ще се застъпят двете мерки, тъй като за промяната трябва да се произнесе парламентът.

"Не е разумно да се определя предварително фиксирана цена, защото останалите фактори са пазарни и плаващи. Целта е мярката да се насочи и към компаниите", подчерта икономическият министър.

Припомняме, че служебният министър на финансите Росица Велкова коментира пред "Нова телевизия" в края на октомври, че отстъпката за горивата вероятно ще отпадне, защото ЕК има възражения срещу нея. Брюксел отбелязва, че така приложена мярката нарушава принципите на единния европейски пазар, защото дава правото на компенсация само за шофьорите на български автомобили. 

Никола Стоянов подкрепи приетия преди дни таван върху цената на електроенергията от 250 лева и очаква да бъде гласуван праг и за цената на газа. "По този начин няма инфлационен натиск от електричество и газ. Остават горивата. С тази мярка очакваме и натискът от логистика на ценообразуването да спадне и това да помогне за овладяване на инфлацията в България", каза още икономическият министър.

По думите му вече сме минали пика на инфлацията през септември и очакванията са цените да тръгнат надолу.

Министърът припомни решението на правителството, че е най-разумно да бъде удължен настоящият бюджет, тъй като служебният кабинет няма хоризонт пред себе си. Той е категоричен, че в същото време има краткосрочни прогнози в бюджета, които може да направи само редовно правителство с ясно мнозинство в парламента.

Гледайте още новини в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bulgaria On Air виж още

Коментари

Финанси виж още