IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Росен Христов: Правителството разработва програма за намаляване на цените на горивата

Понижаването на цените на природния газ за ноември се дължи на пускането на интерконектора с Гърция за пренос на азерски газ, изтъква енергийният министър

19:00 | 01.11.22 г. 1
Енергийният министър Росен Христов. Снимка: Министерство на енергетиката
Енергийният министър Росен Христов. Снимка: Министерство на енергетиката

Служебното правителство разработва комплексна програма за намаление на цените на горивата. В разработването на програмата участват няколко министерства, едно от които е Министерството на енергетиката. Това заяви на брифинг в Козлодуй министърът на енергетиката Росен Христов, цитиран от БТА.

Конкретните мерки, предвидени в програмата, ще бъдат оповестени по-нататък във времето, уточни Христов. Той отрече публикации в някои медии, че България препродава суров руски петрол и зави, че нашата страна няма право да прави това и никога не го е правила.

Цената на природния газ за ноември е по-добра от прогнозната, която дадохме преди време. Това се дължи на пускането на интерконектора с Гърция за пренос на азерски газ и на това, че са направени прозрачни процедурите за доставка на природен газ у нас.

Ясните и гарантирани правила, които въведохме, върнаха на нашия пазар компании, които преди това бяха се оттеглили. В резултат на това цената пада и вече сме обезпечили доставките за ноември, посочи министърът. По думите му е възможно за активния отоплителен сезон - декември-януари да има леко покачване на цените нагоре, но "ще сме далеч от цените за септември".

Министърът съобщи, че газохранилището в Чирен вече е запълнено на 90 процента и процесът върви с добри темпове.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:27 | 01.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
https://en.wikipedia.org/wiki/Just_Do_It
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още