IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След три години тръгва добив на ток от сероводорода в Черно море, твърдят учени

Успешно приключи експеримент за промишлено производство на електроенергия

12:30 | 04.11.14 г. 2
След три години тръгва добив на ток от сероводорода в Черно море, твърдят учени

Неизчерпаемите ресурси от сероводород в Черно море могат да осигуряват производството на сравнително евтина електроенергия. Това показва  успешно приключил експеримент.

Пилотна инсталация беше тествана на борда на научноизследователския кораб „Академик” на 50 мили от брега срещу Варна това лято. Сега вече учените са анализирали резултатите от пробите, взети на близо 1000 м дълбочина.

Те очакват промишленият добив на електроенергия от сероводород да е възможен до 2 - 3 години. Това е периодът, през който трябва да приключи проектирането на производствената инсталация, да се осигури финансирането и да минат всички бюрократични процедури, включително и оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС), заяви за в. „Черно море” проф. Венко Бешков от Института по инженерна химия при БАН.

Ученият оглави експедицията на екипа, разработил проекта заедно с група варненски океанолози. В нея участваха учени от Института по инженерна химия, Института по океанология, Политехниката в Тимишоара (Румъния) и  Института по електрохимия и неорганична химия в Тбилиси (Грузия).

Резултатите от експеримента са много добри в сравнение с постигнатите в лабораторни условия преди това, когато учените са използвали обикновена чешмяна вода с разтворена в нея морска сол и сероводород.

„И най-важното - отчитаме изключително висок коефициент на полезно действие (КПД), който показва, че ресурсът от този газ в морето може да бъде използван на 90%“, обясни проф. Бешков.

Засега получената електроенергия може да захранва батерията на часовник, но важното е, че екипът вече има идея как да продължи и какво да направи, за да се пристъпи към промишлено производство.

Сега следващата стъпка е екипът да достигне добив на ток, достатъчен да захранва двигател.

„С други думи, екипът вече излиза от чисто научните изследвания, за да предложи директно технология за промишлено производство“, обобщава изследователят.

Учените имали вече идея какви метални съединения да използват за катализаторите, за да достигнат максимално производство на ток, но тя оставала патентна тайна. Те са решили до края на годината да предложат завършен проект за промишлено производство, подчерта ръководителят на екипа.

След това готовият технико-икономически доклад ще бъде представен на различни институции у нас, за да се осигури финансиране за промишлената инсталация.

„Ако имаме работещо правителство, то също би могло да се включи във финансирането на проекта. Ако ударим на камък, ще се възползваме от проявения вече голям интерес към нашия проект в чужбина“, каза проф. Бешков.

Екипът се готви да кандидатства и по европейската програма „Хоризонт 2020”, за да осигури средства за следващия етап на разработката на промишлената инсталация в реални условия. Досегашните изследвания са им стрували над 300 000 лв.

Проф. Бешков допълва, че в Черно море има огромни залежи – над 4,6 млрд. тона сероводород и проектът може да задоволи енергийните нужди на страната за 200 години напред.

Разходът за производство на електроенергията (функционирането на инсталацията с нейните помпи и други механизми, които трябва да бъдат задвижвани) стига до 10% от общия промишлен добив. Крайната сметка показва, че при наличието на практически неизчерпаеми ресурси цената на произведения ток ще бъде съпоставима с най-евтината, която се добива от АЕЦ ”Козлодуй”, твърди изследователят.

Освен това полученият ток може да служи за извличане на водород от морската вода, който е гориво за автомобилите. Проф. Бешков не очаква да има сблъсъци с еколозите, когато се стигне до промишленото производство. Самата инсталация представлявала съвместима с морската вода система; водата ще се връща обратно на същата дълбочина, от която е изпомпвана и няма как да се наруши екологичното равновесие.

„И най-важното: ще допринесем поне за частичното намаляване на непрекъснато засилващото се вредно влияние на сероводорода, който застрашава живота в Черно море. Той е резултат от огромните количества отпадни води от бита, които се вливат в него от реките. Както е известно под 150 м в морето няма кислород и започва „мъртвата” зона. Всяка година сероводородът в нея  нараства със 78 млн. тона, което е равно на 43 млрд. куб. метра природен газ. И преработката само на това количество може да помогне много на морската екосистема“, допълва  проф. Бешков.

„Черно море” припомня, че изследователят още преди 6 г. обмисля идеята. След поредица от експерименти той стига до технологичното решение.  Междувременно събира екип от колеги със сходни интереси от Грузия и Румъния, всички заедно подават документи и проектът им печели финансиране по Седмата рамкова програма на ЕС през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 18 rate down comment 1
cvetozar
преди 9 години
За съжаление на такива проекти се пречи максимално и ще останем само с мечти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 0
MZ/X
преди 9 години
Звучи доста обнадеждаващо! Дано се окаже истина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още