IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов план за управление задържа Несебър в списъка на ЮНЕСКО

Опасност за статута на града като част от световното културно наследство няма, твърди кметът на града

16:19 | 13.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Официален туристически портал на България </em></p>

Снимка: Официален туристически портал на България

По препоръки на ЮНЕСКО е изготвен нов план за управлението на Несебър, съобщи БНТ.

ЮНЕСКО дава препоръки за задължителните действия, които биха могли да задържат Несебър сред обектите на световното културно наследство. Кметът на града Николай Димитров и главният архитект уверяват, че има план за управление на паметниците на културата, който ще влезе в сила всеки момент, така че опасност за статута на града няма.

Препоръчва се сергиите по улиците на Стария град да бъдат премахнати, както и асфалтовите пътища, положени над калдъръмите, за да се върне автентичният изглед, какъвто е бил приет и вписан от ЮНЕСКО.

Според два доклада на ЮНЕСКО в Несебър спешно трябва да се предприемат мерки, така че градът да остане част от световното културно наследство, за какъвто е обявен през декември 1983 г.

Сегашният изглед на града поражда опасения, че този статут може да му бъде отнет, тъй като улиците и площадите на града са заети от сергии и други комерсиални атрибути, които развалят автентичния му вид. Според някои опасенията, че градът може да отпадне от списъка на ЮНЕСКО, изглеждат недостатъчно основателни, тъй като и ръководството на общината в последните 5-6 години е взело сериозни мерки за опазването на автентичния изглед.

„Подменени са неадекватно поставените реклами, унифицирани са в един вид, тентите и чадърите са в цвят, одобрен от министерството на културата“, каза кметът на града.

В същото време любителската класация на "Touropia" нарежда Несебър на пето място като едно от най-китните островни градчета в света. В статията Несебър е представен като изключително богат на история град, пише Dnes.bg.

"Най-забележителен е Старият град, който носи със себе си сведения за различни цивилизации, населявали през времето острова", пишат авторите на класацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още