IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руските власти върнали натоварения с турски стоки ферибот "Варна"

В 11 вагона имало строителни материали и машини от южната ни съседка

17:53 | 03.12.15 г.
Руските власти върнали натоварения с турски стоки ферибот "Варна"

Турски стоки, натоварени във фериботния кораб "Варна", са върнати от руските власти, съобщава агенция „Черно море“ като се позовава на информация от Параходство МФ. 

Агенцията отбелязва, че ударът върху българските спедитори е сериозен, защото от 2 години те се опитват да привлекат транзитни товари от Турция именно по фериботната линия Варна – Кавказ. Усилията им постигнали успех, но икономическата война между Турция и Русия поне засега слага край на развитието на този бизнес.

Съдържанието на 11-те вагона във ферибота включвало основно строителни и химически материали и машини от Турция, които били предназначени за порт Кавказ. Оттам се предвиждал транзит през Русия за получател в Казахстан. Линията Варна – Кавказ предлагала по-добри условия, отколкото тази от Самсун до Новоросийск.

Но заради вагоните от Турция властите в Русия първо отказали да приемат в порт Кавказ пратката и ферибота “Варна”. После приели, но с условие основна проверка на митницата и изискване за пълна банкова гаранция за стоките. Това условие се оказало неизпълнимо и фериботът пътува обратно към морската столица.

Производителите ще търсят път към Казахстан по алтернативни маршрути през бивши съветски републики.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още