IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" - проектът, който живя само една година

Газопроводът стана жертва на обтегнатите отношения между Москва и Анкара

13:38 | 03.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
"Турски поток" - проектът, който живя само една година

Втори проект на Русия за изграждане на газопровод по дъното на Черно море за клиентите в Югоизточна Европа претърпя провал. Министърът на енергетиката на страната Александър Новак съобщи, цитиран от ТАСС, че строителството на „Турски поток“ и преговорите около него са преустановени.

Решението е в резултат от прекратените търговско-икономически отношения с Турция, които гласува руското правителство на свое заседание на 1 декември.

Точно на 1 декември 2014 година руският президент Владимир Путин обяви по време на своя визита в Турция края на „Южен поток“ и плановете си за реализацията на неговия наследник „Турски поток“. Заради европейските ограничения, които Москва не пожела да приеме, тръбите трябваше да бъдат насочени не към българския бряг, а към Турция.

Обтегнатите отношения между Москва и Анкара, след като турските ВВС свалиха руски бомбардировач Су-24, обаче станаха причина за спирането и на този проект.

Всъщност след първоначалното оживление около плановете за „Турски поток“ работата по него в последните месеци не върви. Двете страни не можаха да се разберат за отстъпката в цената на природния газ, който Турция получава в момента от Русия и много руски анализатори обвързаха тези спорове с липсата на споразумение за газопровода.

Официално Москва обясни забавянето с липсата на стабилно правителство в Турция и предсрочните избори, които се проведоха в южната ни съседка на 1 ноември. Очакванията бяха, че дългоочакваният документ ще бъде подписан през декември или най-късно през януари 2016 година.

Първоначалните планове също бяха редуцирани – заговори се, че от четири тръби „Турски поток“ всъщност ще бъде реализиран само с две. Това отвори възможност и за България, защото с плановете за газов хъб, страната ни може да получи газ реално извън ЕС, а според източници на Investor.bg работата над „Южен поток“, паралелно с „Турски поток“, никога не е спирала.

Ако на Турция ѝ е нужен „Турски поток“, нека се свърже с Русия

Ако Турция има интерес към реализацията на газопровода, нека се обърне към Русия, коментира от своя страна ръководителят на „Газпром“ Алексей Милер по повод спирането на проекта.

Според него на този етап Анкара не се е обръщала към руската страна с предложения за „Турски поток“, но ако все пак такова се получи – то ще бъде разгледано. 

Само преди два дни премиерът Дмитрий Медведев подписа указ за налагане на икономически санкции срещу Турция, забранявайки внос на селско стопански продукти и други ограничения. В документа не беше предвидено спиране на сътрудничеството в енергийната сфера и по-специално работата по "Турски поток" и строителството на АЕЦ Аккую. 

Самата Турция обмисля алтернативни източници на газ, макар и да не очаква Москва да спре доставките от суровина. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:28 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още