IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коммерсант: Преговорите между Москва и Анкара за "Турски поток" пред провал

Двете страни спорят как да бъде приложена отстъпка за доставка на газ от 10,25% и това вкара преговорите за газопровода в задънена улица

11:08 | 18.03.15 г. 15
<p>
	<span style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">Снимка:&nbsp;</span><em style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: Arial, non-serif; font-size: 13px; line-height: 20px;">ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

Преговорите за отстъпката за цената на руския газ за Турция стигнаха до задънена улица, писа в сряда руският вестник "Коммерсант". 

"Газпром" и турската газова компания BotAs не могат да решат към кой компонент от формулата за цената трябва да се прилага отстъпката от 10,25%. Тези спорове поставят под съмнение и реализацията на по-мащабните политически договорености между Москва и Анкара за строителството на газопровода "Турски поток", коментира руското издание. Според него заради този спор Турция задържа неговото начало. 

Според експерти, цитирани от "Коммерсант", Анкара използва фактора за газопровода, за да облекчи положението на местните вносители, страдащи от отслабването на турската лира. 

Преговорите между "Газпром" и BotAs са под заплаха от провал, писа във вторник вестник Hurriyet Daily, цитиран от "Коммерсант". Новината са потвърдили и собствени източници на руския вестник.

В началото на февруари турският министър на енергетиката Танер Йълдъз каза, чеТурция и Русия са се договорили са понижаване на цената на газа за BotAs с 10,25%, но за месец и половина двете компании така и не подписаха анекс към договора. По данни на "Коммерсант" двете страни са на различно мнение за това към кой компонент от формулата трябва да се приложи намалението.

"Газпром" иска то да се отнася за договорната цена, а BotAs - за базовата. Вторият вариант е по-изгоден за BotAs, макар че сега, по изчисления на Коммерсант, разликата при двата варианта е само няколко долара на хиляда кубически метра газ. При ръст на цената на петрола обаче ефектът ще стане значителен. 

Отстъпката от цената бе част от миналогодишните политически договорки между Москва и Анкара за прокарването на газопровода "Турски поток" (с капацитет до 63 млрд. куб. м годишно) вместо отменения "Южен поток". "Газпром" е заинтересуван строежът да започне по-бързо. Наетите за "Южен поток" кораби, които да полагат тръбите по дъното на Черно море, вече четвърти месец чакат на пристанището във Варна и компанията плаща престоя им. 

Но за да започне да действа по новия газопровод, "Газпром" трябва да получи от Анкара разрешение за проектните работи в турските териториални води, за да се положи морската част от тръбопровода, отбелязва руският вестник.

Искане за получаване на това право бе отправено в края на януари, но разрешение още не е получено. Турски официални лица отказват да коментират подробно бъдещето на проекта, а предпочитат вместо това да говорят за газопровода TANAP, идващ от Азербайджан. Във вторник изграждането на тази тръба започна официално и за целта в Турция пристигна заместник-председателят на Еврокомисията Марош Шефчович, който отговаря за Eнергийния съюз в ЕС. 

Според плановете за изграждане на TANAP Турция трябва да стане ключова страна, през която в Югоизточна Европа ще пристига газ от Каспийския регион. Говорейки за "Турски поток", във вторник Шефчович изтъкна, че проектът е недоработен и добави, че решение за него "не може да бъде прието без консултации с потребителите, с Еврокомисията". 

Във вторник се е състоял и телефонен разговор между президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган, става ясно от съобщение на сайта на Президентството на Русия.  В него се добавя, че двамата лидери са обсъдили различни аспекти на двустранните отношения "с акцент върху съвместните проекти в сферата на енергетиката, включително "Турски поток". 

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
да, да...то за това Форбс тури Путин за най-влиятелната фигура за миналата година:)И тая регионална сила що прави в момента на палячовци УСА и НАТО в Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 9
Стоян Петров
преди 9 години
Путин няма нужда да се навежда, защото изпълнява кратки музикални форми на Ердоган ефенди, прав. И не се заблуждавайте, Русия е регионална сила както каза Обама преди година. За щастие от нея не зависят световните дела. Няма нужда да се надприказваме, просто слезте на земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
не можем да ги съдим(може би не съм прав за Путин) сега. Ще можем след 20 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 9 години
Хаха... проблемът на Путин е, че има гръбначна анкилоза и не може да се навежда много. Ако можеше, щеше да се наведе на УСА и ЕСА и да си спести много ядове, вместо да се навежда на Ердоган. Хем едно е да те оноде Кончита Вурст, а друго - твърд, *** анадолски ***. А че са големи - големи са! От малкото, дето правят каквото те си решат. Колко са такива?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 9 години
Путин е бая наведен, не е леко:) И според мен не е щото са големи(щото не са чак пък така големи), но си прав-ще се разберат, щото ние на Ердоган от 10 години му вдигаме все топката. Има огромен интерес да държи в ръцете си газта на ЕС, та надали ще си пропилее шанса-все пак не е наш Баце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 9 години
Съвсем нормално е - Путин е леко наведен и Ердоган няма да пропусне да се възползва. Те обаче и двамата са големи, уважават се и ще се разберат. Турция има също огромни интереси в Русия и ще внимава да не пресоли манджата.Аз обаче си мисля, когато Ердоган хване в ръцете си каспийския, руски и евентуално ирански газ, как ще разговаря с Европа... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
"Переговоры о снижении цен на российский газ для Турции, об успехе которых было громко объявлено в начале февраля, все же зашли в тупик."Мда... има незначителна разлика от "тупик" до "провал", ама ти сега изпадаш в излишен детайлизъм... хаха! Нещо като компютри и компоти... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
И нещо тоя пасаж ми липсва .........В то же время и сама Турция заинтересована в том, чтобы получить скидку на российский газ как можно быстрее. Турецкая лира продолжает ослабевать к доллару, и маржа местных газовых импортеров, которые покупают топливо за доллары, резко падает. С начала февраля, когда была согласована скидка в 10,25%, лира ослабела еще на 8%. .................................
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 7
michaelis
преди 9 години
Аз никъде не видях заглавие или поне не намерих в http://***.kommersant.ru/ като това "Коммерсант: Преговорите между Москва и Анкара за "Турски поток" пред провал "Ше ве *** в пумиярите тука с тая дезинформация!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 8
michaelis
преди 9 години
Гошо я дай линк в тоя Комерсант за тая статия щото ше ти *** и номерата с твойте ебани заглавия !!!Аз виждам тваТурция играет с "Газпромом" на слабой лиреhttp://***.kommersant.ru/doc/2688740
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още