IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Турски поток" се завръща в разговорите между Анкара и Москва

Темата беше изоставена в последните месеци с официалното обяснение, че Русия изчаква сформиране на стабилно турско правителство

17:55 | 23.11.15 г.
"Турски поток" се завръща в разговорите между Анкара и Москва

"Турски поток" е един от приоритетните проекти в сферата на енергетиката, който вероятно ще бъде обсъден по време на посещение на руския външен министър Сергей Лавров в Истанбул на 25 ноември, става ясно от съобщение на руското Министерство на външните работи.

Очакванията на руските дипломати са преговорите по проекта за изграждане на газопровода да бъдат възобновени, както и да бъдат подписани необходимите междуправителствени споразумения по него.

Разговорите между Анкара и Москва за "Турски поток" "замръзнаха" през летните месеци, като официалното обяснение беше политическата нестабилност в Турция и предстоящите избори в страната.

Анализатори обаче коментираха, че причината е фактът, че двете страни не успяха да договорят взаимно удовлетворяваща отстъпка в цената на природния газ. Турция дори заведе иск срещу Русия в арбитражен съд заради казуса.

Друг приоритетен енергиен проект, който двете страни обсъждат през последните месеци, е и изграждането на АЕЦ "Аккую".

По време на срещите на Лавров в Истанбул ще бъдат обсъдени и още множество въпроси, свързани със ситуацията в Сирия, и като цяло - в региона на Близкия изток и Северна Африка. Централно място ще заеме темата за повишаване на ефективността на борбата срещу тероризма, посочват още от руското външно министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още