IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Проектът на "Турски поток" трябва внимателно да бъде преработен

Има въпроси за уточняване, включително и в какъв обем да бъде реализиран газопроводът, смята руският президент

17:36 | 13.11.15 г. 4
Путин: Проектът на "Турски поток" трябва внимателно да бъде преработен

Проектът "Турски поток" не е загубил своята динамика, но трябва щателно да бъде преработен, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за "Интерфакс". По негови думи плановете за изграждането на новата газова инфраструктура отговарят на интересите на Русия и Турция.

Припомняме, че реализацията на идеята обаче забуксува в последните месеци, след като Анкара и Москва не успяха да се разберат за отстъпката в цената на природния газ, който южната ни съседка получава от Газпром, макар и официално обявената причина за забавянето на подписването на споразумението да е политическата обстановка в Турция.

"Не мога да се съглася, че "Турски поток" губи динамика", обаче е позицията на Владимир Путин, пише руската информационна агенция ТАСС. Той посочва, че има "прекалено много юридически, технико-икономически, технологически и организационни въпроси, включително и с какъв обем ще бъде реализиран газопроводът".

Руският президент е категоричен, че това трябва внимателно да бъде преценено с оглед потребностите на турските потребители.

Първоначалните планове бяха "Турски поток" да бъде реализиран с капацитет от 63 млрд. куб. метра природен газ годишно и четири тръби. Първата - изцяло за нуждите на турския пазар, а останалите три - за пазара в Югоизточна Европа.

Според информация на Investor.bg обаче в ход са усилени преговори газопроводът да бъде реализиран с две тръби към Турция, а останалите две - по старото трасе на "Южен поток" към България. По този начин страната ни се надява да реализира идеята за изграждането на газов хъб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 4
многодобре
преди 8 години
...рано или късно ще "опбият" украинците от цокането!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 7
data
преди 8 години
и тоя паток оттече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 5
0pk
преди 8 години
Еми няма да стане да прекарате паток през васални държави :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още